Dani Općine: Viničanci će blagdan Sv. Marka u subotu proslaviti nizom raznih događanja

J.Š./Varaždinske vijesti | 20.4.2017. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

Stanovnici Općine Vinica obilježiti će blagdan svog zaštitnika Sv. Marka evanđeliste nizom raznih događanja. Neke od aktivnosti kao recimo akcija „Zelena čistka“, predstava Kerekesh teatra te izložba rukotvorina veziljske sekcije KUD-a Vinica „Fijolice“ već su provedene, no veći dio njih tek se očekuje.

Tako će se u sklopu obilježavanja Dana Općine Vinica održati humanitarna akcija naziva „Cvijećem do pomoći“ , a kojom će koordinirati Božena Kapitarić, najmedicinska sestra u Hrvatskoj, inače djelatnica Onkološkog odjela u Čakovcu i rođena Viničanka. Humanitarna akcija odvijat će se prodajom doniranog sezonskog i balkonskog cvijeća te trajnica, a prikupljena sredstva iskoristiti će se za kupnju antidekubitalnog madraca za potrebe mještana kojima je potrebna palijativna skrb te za nabavu didaktičke opreme za dječji vrtić.

Akcija će se odvijati ispred zgrade Općine Vinica u subotu, 22. travnja te subotu 29. travnja u vremenu od 10 do 18 sati, ali i u ponedjeljak, 24. travnja, od 15 sati u sklopu Markovog sajma pred Osnovnom školom Vinica te 25. travnja, na sam blagdan Sv. Marka evanđeliste pred crkvom.

Centralni događaj Dana Općine svakako je svečana sjednica koja će se održati u subotu, 22. travnja u 18 sati. Na sjednici se očekuju istaknuti gosti, a tom prilkom će desetorici zaslužnih Viničanaca biti uručena javna priznanja. Također će biti uručene i dvije novčane nagrade najuspješnijim studenticama, a prije sjednice položiti će se cvijeće na grobove poginulih branitelja te kod centralnog križa za sve preminule Viničance i Viničanke.

U Osnovnoj školi Vinica koja također obilježava svoj dan, u ponedjeljak, 24. travnja  od 15 sati, odvijati će se kviz znanja i spretnosti učenika 7. razreda, izložba minerala i kristala te „Markov sajam“ na kojem će učenici izložiti svoje rukotvorine.

U utorak 25. travnja, na sam blagdan Sv. Marka osim svete mise i tradicionalnog proščenja pred crkvom, u 17 sati održat će se prijateljska nogometna utakmica NK Vinica- NK Varaždin , a u 20 sati, u kino dvorani u zgradi Općine, Viničanci će ponovo moći uživati u gostovanju Kerekesh teatra i predstavi „Očeš, nečeš doktor“, ovaj put u sklopu Glumačkog festivala u Krapini.

Subota, 29. travnja rezervirana je za svečanost Sv. potvrde, a obilježiti će se i Dan Hrvatskog zavičajnog društva viničkog kraja dok će se u nedjelju, 30. travnja od 7 sati održavati na ŠRC Ribnjak u Vinici 12. Kup Općine Vinica u športskom ribolovu.

ŠRK Vinica organizator je još jednog događaja, a to su „2. Šaranske noći “ – takmičenje u lovu ribe u trajanju od punih 48 sati, koje će se održavati na ŠRC Ribnjak počevši od 13 sati u petak, 12. svibnja.

Također, članice ŽVS Leluja iz KUD-a Vinica zajedno sa svojim gostima pripremaju koncert pod nazivom „Nek popevka zleči vse“ koji će se održati u nedjelju, 7. svibnja u 17 sati u kino- dvorani u zgradi Općine dok će se u nedjelju, 28. svibnja u 19 sati u župnoj crkvi Sv. Marka evanđeliste održati koncert Hrvatskog komornog orkestra iz Zagreba čime završavaju Dani Općine Vinica.

Ulaz na sva događanja je besplatan.