Dan sjećanja u Varaždinskim Toplicama: Vukovar je dao najveći obol u borbi za slobodu

J.Š./Varaždinske vijesti | 19.11.2021. u 16:09h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U organizaciji braniteljskih udruga i u Varaždinskim je Toplicama u četvrtak obilježeno 30 godina od pada herojskog grada Vukovara, Dan Sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Nakon što su dan ranije s učenicima osnovnih škola u Varaždinskim Toplicama i Svibovcu paljenjem svijeća odali počast poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, na sam Dan sjećanja u topličkoj je crkvi služena sveta misa. Svijeće za poginule branitelje i žrtve Vukovara i Škabrnje branitelji su zapalili na rotoru na ulazu u Varaždinske Toplice te kod spomen obilježja. U koloni sjećanja pošli su do Trga Republike Hrvatske gdje su ispisali ime Vukovara.

S braniteljima i građanima bili su i predstavnici Grada Varaždinskih Toplica, a među njima i predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta.

Slavko Čečura, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Varaždinske Toplice, podsjetio je na 43 toplička branitelja, petoricu u Zboru narodne garde i 38 policajaca. U Domovinskom ratu trojica su poginula, devetorica su zarobljena, 23 su ranjena, a 10 je umrlo nakon rata.

Podsjetio je i na dane obrane Vukovara.

– Agresor je na Vukovar krenuo 25. kolovoza. Planirali su u tjedan dana okupirati Vukovar. To im nije uspjelo jer su naletjeli na naše nadljudske branitelji koji su do zadnjeg metka branili Vukovar. Jedini put koji je bio veza branitelja, agresor je zatvorio sredinom rujna. Vukovar je pao 18. studenog. Koji je značaj obrane Vukovara? Vukovar je od 25. kolovoza bio u okruženju, Vinkovci u poluokruženju, došli su skroz do Pakraca, predgrađa Siska i Krlovca, Gospića, zaleđa Zadra i Šibenika, Dubrovnika. Što bi se dogodilo da su ispunili plan i da je Vukovar pao u tjedan dana? Ne znam da li bi danas bilo ovdje. Mi smo 25.8. imali 12 brigada, a 18.11. imali smo 112 brigada. Za razliku od onih 12 koje nisu bile nikako naoružane, ovih 112 je bilo solidno naoružano jer smo osvojili vojarne i vojna skladišta, minimalno 20 puta smo digli oružanu silu u Domovinskom ratu. Tako da je Vukovar dao najveći obol u borbi za slobodu – rekao je Čečura.