Dan pobjede u Vinici obilježen konjičkim mimohodom i sjećanjem na poginule branitelje Foto: Općina Vinica

Dan pobjede u Vinici obilježen konjičkim mimohodom i sjećanjem na poginule branitelje

Varaždinske vijesti | 4.8.2018. u 19:36h | Objavljeno u Našim krajem

Članovi udruge "Konj, moj prijatelj", obilježavajući već tradicionalnim konjičkim mimohodom Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, prošli su u subotu kroz područje općine Vinica te se zaustavili kod spomenika hrvatskom vitezu Mladenu Kasunu gdje su položili cvijeće, zapalili svijeće te odali počast Mladenu i svim poginulim hrvatskim braniteljima.

Osim obitelji, dočekali su ih predstavnici Općine, članovi UDVDR-a Klub Vinica te brojni mještani. Cvijeće su položili i zapalili svijeće i načelnik Općine Marijan Kostanjevac, predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić, predsjednik UDVDR-a Klub Vinica Ivan Krajcer, majka Ankica Kasun, kao i predstavnici Hrvatske vojske i legendarnih Puma.

Svim prisutnima obratio se načelnik općine Marijan Kostanjevac zahvalivši svima na dolasku unatoč nesnosnoj vrućini, a posebno članovima udruge „Konj, moj prijatelj“ koji već 14. godina za redom održavaju ovu značajnu tradiciju.

Načelnik se osvrnuo na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, istaknuvši da je riječ o velikom danu za sve stanovnike Lijepe naše, kad odajemo počast svim braniteljima, osobito onima koji su svoje živote ugradili u temelje države Hrvatske.

- To nikada ne smijemo zaboraviti jer upravo su oni, kao i hrvatski generali i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman zaslužni što danas imamo samostalnu i slobodnu domovinu - naglasio je Kostanjevac.

Sve prisutne pozdravili su i umirovljeni časnik HV i pripadnik Puma Vladimir Milavec te Mirko Kramberger, predsjednik udruge "Konj, moj prijatelj".

Neposredno pred dolazak konjičkog mimohoda, predstavnici Općine te izaslanstvo Općine u sastavu predsjednik UDVDR-a Klub Vinica Ivan Krajcer, predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić i načelnik Marijan Kostanjevac, položili su cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, na grobovima hrvatskog viteza Mladena Kasuna i hrvatskog vojnika Daria Gašparića, kod centralnog križa i kod spomen obilježja ispred Crkve, kao spomen na sve žrtve koje su svoje živote ugradili u temelje domovine Hrvatske. Sve okupljene načelnik Kostanjevac pozvao je na osvježenje koje su pripremili članovi Udruge viničkih branitelja i Općina Vinica.

Inače, konjanici su u jutarnjim satima krenuli iz Zelendvora, gdje su također položili vijenac, kao i u Svibovcu i Novoj Vesi, a nakon Vinice, počast poginulim braniteljima odali su i u Gornjem Vratnu.

vinica_-_dan_pobjede_1.jpg

vinica_-_dan_pobjede_2.jpg

vinica_-_dan_pobjede_3.jpg

vinica_-_dan_pobjede_4.jpg

vinica_-_dan_pobjede_5.jpg

vinica_-_dan_pobjede_6.jpg

vinica_-_dan_pobjede_7.jpg

vinica_-_dan_pobjede_8.jpg