Dan otvorenih vrata u vojarni 7. gardijske brigade „PUMA“ privukao veliki broj građana

vv | 28.5.2024. u 17:57h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom svečanog obilježavanja Dana oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske diljem Hrvatske održavaju se Dani otvorenih vrata. Dan otvorenih vrata održao se već tradicionalno i u Varaždinu, i to u vojarni 7. gardijske brigade gdje su svi zainteresirani imali prilike razgledati dio naoružanja i tehnike kojima raspolažu u vojarni.

Vojarnu su obišli i učenici, profesori, ravnatelji osnovnih i srednjih škola u pratnji župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka,  pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu,  kulturu i sport Miroslava Huđeka te bojnika Krunoslava Slavineca, zapovjednika 2. oklopne-mehanizirane bojne Puma.

Pozdravivši sve okupljene župan Stričak je naglasio kako je Varaždinska županija dala iznimno veliki doprinos u Domovinskom ratu.

- Kako bi sačuvali uspomenu na naše kolege branitelje, one koji su stvarali Hrvatsku vojsku, danas povodom njihovog Dana obišli smo vojarnu 7. gbr Pume. U spomen na sve branitelje s područja Varaždinske županije pripremamo tiskanje monografije u kojoj će svoje mjesto naći  sve ratne postrojbe s područja županije, njihov ratni put te mjesta pogibije njihovih pripadnika. Doprinos naših branitelja je nemjerljiv, od Vukovara do Dubrovnika nema bojišta gdje nije bilo Varaždinaca i na tu činjenicu smo zaista ponosni- rekao je župan Stričak zahvalivši se „Pumama“ na srdačnom gostoprimstvu.

Krunoslav Slavinec, zapovjednik 2. oklopne-mehanizirane bojne Puma zahvalio se svima na posjeti istaknuvši edukativnu komponentu Dana otvorenih vrata.

Važno je istaknuti kako je Varaždinska županija pokrenula projekt spomen uređenja mjesta u knjižnicama osnovnih škola (knjižnice slove kao srce i duša svake škole) za poginule branitelje koji su bili njihovi učenici što će biti trajni spomen na njihovu žrtvu u Domovinskog ratu. U projektu će sudjelovati Centar izvrsnosti za likovnu umjetnost, Centar izvrsnosti za hrvatski jezik te Centar izvrsnosti za nacionalnu povijest, a uz sudjelovanje Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije.