DAN OPĆINE VINICA Unatoč teškoj godini, nastavlja se provedba projekata Foto: Ilustracija/Arhiva VV

DAN OPĆINE VINICA Unatoč teškoj godini, nastavlja se provedba projekata

VV | 29.4.2021. u 11:38h | Objavljeno u Našim krajem

Dan općine Vinica koji se slavi 25. travnja, na blagadan svog zaštitnika sv. Marka ev., i ove je godine u znaku pandemije koronavirusa. Ove godine Dan općine obilježen je i bez dugogodišnjeg načelnika te općine Marijana Kostanjevca, koji je preminuo krajem ožujka. Dužnost načelnika Općine Vinica do isteka tekućeg mandata preuzela je njegova zamjenica Mirjana Jambriško, pa je tako i održana posljednja sjednica Općinskog vijeća u ovom sazivu, na kojoj je prihvaćen godišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prošlu godinu. Unatoč teškoj godini, razloga za zadovoljstvo ima jer prošlu je godinu Općina Vinica zaključila s 13 milijuna kuna prihoda.

Vrtić, sanacija klizišta, ceste...

- U Općini Vinica nastavljeni su i svi planirani projekti, od kojih je među najvažnijim investicijama svakako proširenje Dječjeg vrtića Vinica ukupne vrijednosti od četiri milijuna kuna. Dograđen, rekonstruiran i suvremeno opremljen prostor s radom je počeo s početkom školske godine. Vrtić pohađa 97 djece u pet odgojno-obrazovnih skupina, a u njemu je zaposleno 15 djelatnika - istaknula je Jambriško.

1.JPG

Dovršavaju se i ugovoreni radovi rekonstrukcije Vatrogasnog doma u Vinici. Riječ je o projektu za koji su financijska sredstva osigurana kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice u iznosu od 1.250.000 kuna, a završena je i sanacija tri klizišta.

- Riječ je o klizištima u Ulici Mate Rupćića koja povezuje Vinicu i Vinicabreg, ukupne vrijednosti 2,3 milijuna kuna. Sanaciju su sufinancirale Hrvatske vode u iznosu od 65 posto, a u tijeku su i radovi na sanaciji poljskih puteva - osvrnula se Jambriško na projekte koji su realiizirani u prošloj godini.

Dodala je kako su na području Općine Vinica izvedeni radovi na sanaciji nerazvrstanih cesta te je asfaltiran zaobilazni put iza groblja, čime je pristupni put prema groblju znatno rasterećen, a projekt je sufinanciralo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine sa 131.145 kuna.

156889390_357908638662474_872826536187632226_n.jpg

- Uz potporu Ministarstva kulture i medija, a ovisno o raspoloživim sredstvima, već nekoliko se godina, fazu po fazu obnavlja i kurija Patačić. Prošle su godine dovršeni radovi na uređenju sjevernog, uličnog pročelja, a ovih će se dana nastaviti i s radovima uređenja istočnog pročelja. Nastavljeni su radovi rekonstrukcije i u zgradi Općine Vinica, pa je tako dograđena galerija, obnovljena pozornica te ugrađeno dizalo kako bi se omogućio pristup teže pokretnim osobama - istaknula je Jambriško.

Na području Općine Vinica dovršava se energetska obnova društvenog doma u Gornjem Ladanju. Riječ je o vrlo važnom projektu s obzirom da DVD Gornje Ladanje ove godine slavi veliki jubilej: 60. godišnjicu rada. Proslava ovog velikog jubileja planirana je u lipnju, o sve ovisi o epidemiološkoj situaciji. Nastavljeni su i radovi na Aglomeraciji. Bez obzira na brojne problema s kojima se u Općini Vinica susreću vezano uz ovaj projekt, nadaju se da će ipak radovi biti dovršeni u planiranom roku, a sve ulice i ceste sanirane na opće zadovoljstvo mještana.

Arboretumu novo ruho

U Općini Vinica s projektima se nastavlja i u idućem razdoblju, a jedna od velikih investicija je odvodnja oborinskih voda, projekt “težak” 20 milijuna kuna. Među budućim projektima je uređenje sportskog centra, biciklističke i pješačke staze, a u planu je uvođenje širokopojasnog interneta na području općine. Do početka ljeta trebali bi početi i radovi na uspostavi Centra kompetentnosti Arboretum Opeka, kroz koji će se obnoviti dvorac Opeka, urediti Srednja škola Arboretum Opeka, kao i Arboretum, što je ujedno bio i politički cilj dugogodišnjeg načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca. Uz kulturnu, obrazovnu i vjersku tradiciju, revitalizacijom Arboretuma, Općina Vinica pozicionirat će se kao veliki turistički potencijal, a kako bi se pomoglo u razvoju turističkog sektora, Općina Vinica pripremila je program mjera za jačanje turističkih kapaciteta koji će se naći na dnevnom redu prve sjednice Općinskog vijeća nakon konstituiranja.

4-Arboretum_Opeka.jpg

- Na području općine nastavit će se sve planirane aktivnosti pomoći stanovništvu kroz programe potpora u poduzetništvu i poljoprivredi, potpore mladim obiteljima kroz energetsku obnovu obiteljskih kuća. Provodimo i druge manje projekte važne za naše mještane. Tako će se ovog tjedna, uz primjenu epidemioloških mjera zaštite, isplatiti novčane potpore našim umirovljenicima koje nisu mogle biti isplaćene prije Uskrsa - istaknula je Jambriško i mještanima Općine Vinica čestitala Dan općine, kao i imendan svima koji nose ime viničkog zaštitnika sv. Marka.

Briga za djecu, školarce i studente

Općina Vinica nastavit će s isplatom novčanih potpora roditeljima novorođene djece i to 5.000 kuna za prvo dijete, a za svako sljedeće 1.000 kuna više. Općina Vinica je među prvim općinama koje su uvele potpore za novorođenčad, a naša Općina sufinancira 60 posto ekonomske cijene smještaja djece u Dječjem vrtiću Vinica. Općina Vinica osigurava školarcima besplatne radne bilježnice, likovne mape i atlase te drugih obrazovnih materijala, sufinancira produženi boravak, a i našim se studentima i srednjoškolcima redovno isplaćuju potpore. Ovih dana zaključili smo i Ugovore o sufinanciranju projekata koje provodi naših 17 udruga - najavila je Mirjana Jambriško. Ni ove godine nisu izostale nagrade za najuspješnije studente Općine Vinica. U povodu Dana općine Vinica organiziran je prijem na kojem su Nevenu Bolteku, Marku Hrnčiću i Magdaleni Matoc uručene zaslužene novčane nagrade od 5.000 kuna.

4.JPG

Vinea 2021. u znaku epidemioloških mjera

Na inicijativu brojnih vinogradara, izložba vina "VINEA 2021“ ove će se godine ipak održati, ali pod znatno drugačijim uvjetima, prvenstveno s naglaskom na ocjenjivanje uzoraka koji će se zaprimati u nedjelju, 2. svibnja u dvorani Općine Vinica, kao i ocjenjivanje uzoraka. Sama izložba vina i podjela odličja održati će se u subotu, 15. svibnja u 14 sati u dvorištu općine.

Dvije vrijedne publikacije

Kroz nekoliko dana očekuje se izlazak iz tiska dviju vrijednik publikacija: nove Monografije Općine Vinica u čiju pripremu je bio uključen preminuli načelnik te Općine Marina Kostanjevac. Drugo vrijedno izdanje je monografija hommage akademiku Marku Ciglaru, rođenom u Vinici.

Veliki jubilej DVD Gornje Ladanje

Na području Općine Vinica dovršava se energetska obnova društvenog doma u Gornjem Ladanju. Riječ je o vrlo važnom projektu s obzirom da DVD Gornje Ladanje ove godine slavi veliki jubilej: 60. godišnjicu rada. Proslava ovog velikog jubileja planirana je u lipnju, o sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Označeno u