Načelnica Kočet na svečanoj sjednici: Protekla godina bila godina izazova, ali i velikih postignuća Foto: Luka Šalamun

Načelnica Kočet na svečanoj sjednici: Protekla godina bila godina izazova, ali i velikih postignuća

vv | 11.11.2023. u 04:23h | Objavljeno u Našim krajem

Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Donja Voća povodom 30. godišnjice Općine i sv. Martina, zaštitnika Općine, održana je u petak, 10. studenoga. Osim osvrta na proteklu godina, bila je to i prilika zahvaliti se osobama i udrugama koje su doprinijele razvitku i ugledu Općine Donja Voća.

Žmegač: Interes mještana - nit vodilja

Prigodnim govorom svečanost je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Željko Žmegač. Naglasio je, među ostalim, kako su sve odluke Općinskog vijeća u proteklih godinu dana donesene s ciljem sveukupnog društvenog i gospodarskog napretka lokalne zajednice, poboljšanja životnog standarda mještana i stvaranja preduvjeta za još brži razvoj općine.

svecana-sjednica-donja-voca-27.jpg

Zahvalio im se na trudu i pozvao ih da i dalje drže visoku razinu demokratičnosti uz uvažavanje različitih stavova i mišljenja.

- Interes mještana i daljnji razvoj općine mora biti nit vodilja rada Općinskog vijeća, zaključio je Žmegač.

Kočet: Općinu i mještane čekaju još veći uspjesi

Načelnica Sanja Kočet istaknula je da je protekla godina bila godina izazova, ali i velikih postignuća. Suočavanje s teškoćama prihvaćeno je kao prilika za rast i razvoj, dodala je. Navela je i brojne projekte – ulaganja u komunalnu infrastrukturu, najveća dosad, sanirano je nekoliko klizišta, a radilo se i na redovnom održavanju i modernizaciji nerazvrstanih cesta.

svecana-sjednica-donja-voca-34.jpg

- Tijekom 2023. godine za navedene projekte uloženo je više od 600.000 eura. Pogledajmo s ponosom na ulaganja u komunalnu infrastrukturu koja su bila veća nego ikada. Uz sanaciju nekoliko klizišta na području općine, radilo se i na redovnom održavanju i modernizaciji nerazvrstanih cesta. Svjetionik općine je provedba najvećeg kapitalnog projekta u povijesti općine, rekonstrukcija i dogradnja zgrade DVD-a Donja Voća u vrijednosti od 1,2 milijuna eura. Tu je i potpuna rekonstrukcija i dogradnja grobne kuće te vanjsko uređenje vrijednosti 120.000 eura – rekla je i naglasila da su odlučni u unapređenju infrastrukture za sigurnost i dobrobit mještana. Ključan projekt u narednom razdoblju je izgradnja vrtića, odnosno rekonstrukcija dijela područne škole za što je već osigurano 230.000 eura putem NPOO-a.

– Usredotočili smo se i na očuvanje naše jedinstvene prirodne i kulturne baštine, posebice špilju Vindiju. Kao turistički biser, ona će biti središnji dio našeg novog interpretacijskog centra i multimedijalne galerije, projekta koji s nestrpljenjem očekujemo. Voća se otvara svijetu kao destinacija koja živi u skladu s prirodom i tradicijom – zaključno je istaknula načelnica Kočet i rekla kako je uvjerena da Općinu i njezine mještane čekaju još veći uspjesi.

Poljak: Županija će i dalje biti partner i podrška u projektima

Potom je načelnik Općine Bednja Damir Poljak, u ime Varaždinske županije i župana Stričaka čestitao Vijeću i načelnici Donje Voće na dosadašnjim rezultatima.

- Kontinuirano se ulaže u razvoj i poboljšanje komunalne infrastrukture, financiraju se programi u obrazovanju, a izdvojena su i značajna sredstva u županijskom proračunu za projektiranje energetske obnove škole. Zajednički ulažemo u budućnost Općine. A kada govorimo o budućnosti, svakako moramo spomenuti zajedničku suradnju na projektu „Špilja Vindija”, na realizaciji Istraživačko - interpretacijskog centra – rekao je Poljak i istaknuo da će realizacija upravo tog projekta u budućnosti u pozicionirati Donju Voću puno šire od lokalne i nacionalne razine u turističkom i znanstveno - obrazovnom pogledu.

svecana-sjednica-donja-voca-37.jpg

- Županija će i dalje biti partner i podrška u budućim projektima. Cilj nam je i želja da se sve općine i gradovi razvijaju ravnomjerno, poštujući i njegujući svoje specifičnosti i razlike – naveo je Poljak.

Martinčević: Nema velikih i malih općina, već sposobnih i nesposobnih načelnika

Saborska zastupnica Natalija Martinčević istaknula je da sve što se dogodilo u protekle dvije godine mandata načelnice Kočet, kao i ono što se događalo u mandatu njezinog prethodnika, potvrđuje da nema velikih i malih općina, već sposobnih i nesposobnih načelnika.

– Nakon stupanja na dužnost nove načelnice bilo je puno problema i dugova s kojima se morala suočiti, koje joj je ostavio prethodnik koji se i dalje trudio svim silama opstruirati rad. No, zahvaljujući upornosti, znanju i prilikama, prijavama projekata na Fondove, Općina Donja Voća počela se razvijati i u samo dvije godine rezultati su tu. U samo dvije godine mandata načelnice uspjelo se doći do realizacije najvećeg kapitalnog projekta u povijesti općine – rekla je Martinčević, i dodala da će se na inicijativu načelnice riješiti još jedan velik problem – izgradnja i opremanje dječjeg vrtića.

svecana-sjednica-donja-voca-38.jpg

No, bez obzira na entuzijazam, sposobnost i osjećaj odgovornosti za svoj kraj i ljude, načelnica sa svojim timom ne može sve sama, smatra saborska zastupnica Reformista..

– Stoga podsjećamo i župana na obećanja koja je dao, ali i činjenicu da se i središnja vlast preko resornih ministarstava može uključiti i pomoći kod osiguranja preostalih sredstava i za potpuno uređenje prostora za vrtić, ali i za izgradnju školsko - sportske dvorane – dodala je saborska zastupnica i pozvala župana da ispuni obećanje, a načelnici poručila da ustraje na svom putu jer je dosad napravila puno više od onih koji su na njezinom mjestu bili nekoliko mandata.

Greifoner: Pobratimljenost predstavlja most koji povezuje ljude i kulturu

Načelnik slovenske općine Starše, Stanislav Greifoner, izrazio je poštovanje prema pobratimljenoj Općini Donja Voća.

- Pobratimljenost među našim dvjema Općinama predstavlja most koji povezuje ljude i kulturu. Sačinjeno je od prijateljstva i međusobnog poštovanja. Otvoreni smo za nove ideje i projekte koji će pridonijeti bogatstvu naših općina. Dijeljenja znanja i iskustva su ključni za razvoj – zaključio je Greifoner.

svecana-sjednica-donja-voca-36.jpg

OVOGODIŠNJI LAUREATI

Najzaslužnijim građanima i udrugama koje su svojim radom doprinijele razvoju, prosperitetu i ugledu Općine na svečanosti su uručena javna priznanja. Plakete Općine Donja Voća dodijeljene su Lovačkom društvu „Trčka“, Nogometnom klubu „Vindija“, Ivanu Bakariću te Slavku Medenjaku.

Zahvalnice Općine Donja Voća dodijeljene su Josipu Pintariću, Sandri Ljubljanović, Tomislavu Čavleku, Udruzi hrvatskih branitelja Domovinskog rata Voća, Članovima Lovačkog društva „Trčka“: Josipu Jakopancu, Željku Kočetu, Damiru Premužiću i Tomislavu Kokotecu, zatim Članovima Nogometnog kluba NK Vindija: Mariu Medenjaku, Stjepanu Kundiji, Antunu Mihalincu, Zdenku Skoku, Vladi Črepinku, Stjepanu Stolniku i Slavku Periću te Obitelji Dobnik.

Godišnja nagrada dodijeljena je najboljoj učenici Ani Perić, a Priznanja Općine Donja Voća uručena su Alenu Flisu, Dariji Vusić, Karolini Dukarić i Lei Stolnik.

svecana-sjednica-donja-voca-44.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-45.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-39.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-40.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-43.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-46.jpg

Mario Medenjak, tajnik i trener NK Vindije, zahvalio se u ime svih nagrađenih.

- Ne mogu reći da nam nije drago kada netko prepozna naša višegodišnja nastojanja, aktivnosti i zalaganja da poboljšamo uvjete života. Razmišljajući što ću reći, sjetio sam se citata Marka Twaina "Ako nemam volju mijenjati, nema smisla niti kritizirati", rekao je i pozvao sve sugrađane, osobito mlade, da i sami pokušaju postići nešto za opći boljitak Općine.

FOTOGALERIJA

svecana-sjednica-donja-voca-12.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-7.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-8.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-2.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-6.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-3.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-18.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-16.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-42.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-41.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-21.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-23.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-9.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-14.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-10.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-13.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-15.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-26.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-29.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-17.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-33.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-32.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-28.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-30.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-31.jpg

svecana-sjednica-donja-voca-19.jpg