Bilić potpisao ugovor o dodjeli financijske potpore za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti

VV | 20.12.2022. u 16:20h | Objavljeno u Našim krajem

Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio je 17. studenog 2022. prvi Javni poziv gradovima indeksa razvijenosti od V. do VIII. skupine za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022. godini za što su u Državnom proračunu osigurana sredstva u iznosu od 6.609.625,00 kn.

Financijsku potporu ostvarilo je 16 gradova kojima je dodijeljeno 6,6 mln. kuna, a njom je obuhvaćeno 1.200 djece. Gradu Ludbregu dodijeljena je financijska potpora u iznosu od 412.500,00 kuna ili 54.748,16 eura.

Potpora se odnosi na održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u gradovima koji ulažu značajna financijska sredstva u predškolsku djelatnost na svom području, a u koje spada i Grad Ludbreg, za financiranje rashoda koji se odnose na troškove za ulaganja i izdvajanja u demografske mjere.

Ovaj Poziv nastavak je pružanja potpore jedinicama lokalne samouprave u provedbi predškolskih programa kroz Programe potpore gradovima i općinama Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti, a koji Središnji državni ured za demografiju i mlade kontinuirano provodi u zadnje tri godine.

Svrha ove mjere je osiguranje financijske potpore iz državnog proračuna za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u gradovima koji ulažu više od 20% svojih sredstava u predškolsku djelatnost.
 
Središnji državni ured za demografiju i mlade u ožujku je za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti dodijelio i 20 mln. kuna za 104 općine, od kojih je 97 do IV. skupine razvijenosti, a kojima je ukupno obuhvaćeno 3.768 djece.  
Također je ranije ove godine za 25 gradova do IV. skupine razvijenosti osigurana financijska potpora za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u iznosu od 6.1 milijun kuna.
 
- Prema analizi našeg ureda mnogi gradovi ulažu između 20 i 30 posto svoga proračuna za potrebe predškolske djelatnosti, pojedini i više. U isto vrijeme se u pojedinim sredinama sva se djeca ne uspiju upisati u vrtiće te su na listama čekanja. Zato ovakvom financijskom potporom gradovima i općinama, ali i potporama usmjerenima na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, želimo ublažiti te probleme, olakšati lokalnim jedinicama organiziranje i provođenje predškolskog odgoja i obrazovanja na njihovom području te time roditeljima vrtiće učiniti dostupnima, pristupačnima i priuštivima - istaknula je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Dosadašnja suradnja jedinica lokalne samouprave i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade pokazala je kako je zajedničko djelovanje usmjereno na demografska pitanja ključ uspjeha u podizanju kvalitete života stanovništva u lokalnim jedinicama.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci