Bilić potpisao ugovor o dodjeli financijske potpore za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti

VV | 20.12.2022. u 16:20h | Objavljeno u Našim krajem

Središnji državni ured za demografiju i mlade objavio je 17. studenog 2022. prvi Javni poziv gradovima indeksa razvijenosti od V. do VIII. skupine za financijsku potporu za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u 2022. godini za što su u Državnom proračunu osigurana sredstva u iznosu od 6.609.625,00 kn.

Financijsku potporu ostvarilo je 16 gradova kojima je dodijeljeno 6,6 mln. kuna, a njom je obuhvaćeno 1.200 djece. Gradu Ludbregu dodijeljena je financijska potpora u iznosu od 412.500,00 kuna ili 54.748,16 eura.

Potpora se odnosi na održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u gradovima koji ulažu značajna financijska sredstva u predškolsku djelatnost na svom području, a u koje spada i Grad Ludbreg, za financiranje rashoda koji se odnose na troškove za ulaganja i izdvajanja u demografske mjere.

Ovaj Poziv nastavak je pružanja potpore jedinicama lokalne samouprave u provedbi predškolskih programa kroz Programe potpore gradovima i općinama Republike Hrvatske za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti, a koji Središnji državni ured za demografiju i mlade kontinuirano provodi u zadnje tri godine.

Svrha ove mjere je osiguranje financijske potpore iz državnog proračuna za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u gradovima koji ulažu više od 20% svojih sredstava u predškolsku djelatnost.
 
Središnji državni ured za demografiju i mlade u ožujku je za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti dodijelio i 20 mln. kuna za 104 općine, od kojih je 97 do IV. skupine razvijenosti, a kojima je ukupno obuhvaćeno 3.768 djece.  
Također je ranije ove godine za 25 gradova do IV. skupine razvijenosti osigurana financijska potpora za održavanje i razvoj predškolske djelatnosti u iznosu od 6.1 milijun kuna.
 
- Prema analizi našeg ureda mnogi gradovi ulažu između 20 i 30 posto svoga proračuna za potrebe predškolske djelatnosti, pojedini i više. U isto vrijeme se u pojedinim sredinama sva se djeca ne uspiju upisati u vrtiće te su na listama čekanja. Zato ovakvom financijskom potporom gradovima i općinama, ali i potporama usmjerenima na poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, želimo ublažiti te probleme, olakšati lokalnim jedinicama organiziranje i provođenje predškolskog odgoja i obrazovanja na njihovom području te time roditeljima vrtiće učiniti dostupnima, pristupačnima i priuštivima - istaknula je državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić.

Dosadašnja suradnja jedinica lokalne samouprave i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade pokazala je kako je zajedničko djelovanje usmjereno na demografska pitanja ključ uspjeha u podizanju kvalitete života stanovništva u lokalnim jedinicama.