Čuvarice starih običaja: Dolaze iz svih krajeva Hrvatske i svijeta i rade cvijeća i ukrase iz krep papira

VV | 4.1.2022. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

Žene iz Cvetlina već 15 godina njeguju lijep starinski običaj svojih baka i prabaka: izradu cvijeća i ukrasa iz krep papira. Tako su se i ove godine sastajale svake subote u doba došašća i baš kao što su to činile njihove bake i majke, od šarena krep-papira izrađivale su božićne ukrase, nakit za bor, vjenčiće za raspela, ali i lančiće, mašnice, zvjezdice, košarice. Izrada tih malih remek-djela pravo je umijeće.

- Usprkos težim vremenima i kilometrima, koji nas dijele, s velikom ljubavi i neizmjernim ponosom, svake godine u vrijeme adventa okupimo se sa željom za domaćim krajem i uspomenama, na naše drage ljude i običaje. U mojoj kući u Cvetlinu radimo velike jaslice u dvorištu, a zadnje subote adventa kitimo jelku na starinski način - jabukama božićnicama i kreacijama od krep papira - doznali smo od Marije Bencek koja već dugi niz godina živi u Sloveniji.

Uz izradu ukrasa od krep papira, peku se i tradicionalni kolači, orehnjače, makovnjače, gibanice i pogače od zelja. Svoje običaje predstavljaju i izvan granica Hrvatske i prenose na mlađe generacije.

- Običaji vežu ljude da nas ne dotakne zaborav - poručuju cvetlinske čuvarice starih običaja.

 

Označeno u
Galerija slika