Članovi slovenskog Savjeta mladih posjetili Varaždin i Lepoglavu Foto: Grad Varaždin; Grad Lepoglava

Članovi slovenskog Savjeta mladih posjetili Varaždin i Lepoglavu

Varaždinske vijesti | 15.10.2018. u 08:14h | Objavljeno u Našim krajem

Lepoglava je još jednom bila destinacija za razmjenu pozitivne prakse u radu s mladima, a i ovog puta u službeni studijski posjet stigli su mladi iz Slovenije. Inicijator i koordinator posjete bio je Mladinski svet Slovenije (MSS), krovna organizacija mladih koja djeluju na nacionalnoj razini Republike Slovenije.

U Gradskoj su vijećnici aktivnosti rada s lepoglavskim mladima gostima iz Slovenije predstavili zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i predsjednica Savjeta mladih grada Lepoglave Nikolina Vrtar. Kroz prezentaciju i dinamični razgovor raspravljalo se i razmjenjivalo iskustvao radu s mladima u Hrvatskoj i Sloveniji, a kroz aspekte politika za mlade i položaj mladih u današnjem društvu kao i njihovoj ulozi u lokalnoj zajednici.

slovenski_savjet_mladih_u_lepoglavi_2.jpg

- Između ostaloga, goste iz Slovenije zanimalo je što naš Grad poduzima kako bi uključio mlade u procese donošenja odluka i kakve su mogućnosti za mlade u našem gradu, od obrazovanja i zapošljavanja do raznih programa i prostora za mlade. Kroz zanimljivu smo diskusiju još jednom dobili potvrdu kako je novac najmanji motiv za dobru suradnju s mladima jer ne garantira i onaj dio aktivizma koji je presudan da mladi iskoriste i preuzmu svoju ulogu u društvu. Svi zajedno kao društvo moramo konačno mlade upregnuti u lokalni razvoj jer oni su s jedne strane savjest našeg društva, a s druge onaj nemjerljiv društveni kapital koji će izgraditi naš, ali i svaki drugi grad – kazao je Kovač nakon sastanka.

slovenski_savjet_mladih_u_lepoglavi_3.jpg

U sklopu posjete Lepoglavi, predstavnici Mladinskega sveta Slovenije posjetili su i Dom kulture u kojem su razgledali prostorije koje koriste organizacije civilnog društva s područja Lepoglave, a susreli su se i s volonterima Nezavisne udruge mladih gdje su dobili drukčiji pogled na rad s mladima u gradu i to iz onog kuta samih mladih koji su proteklih godina usprkos svim izazovima uzeli stvari u svoje ruke i postali glavni kreatori programa za mlade u Lepoglavi.

slovenski_savjet_mladih_u_lepoglavi_1.jpg

Slovensku delegaciju predvodila je programska koordinatorica za razvoj politika za mlade na lokalnoj razini Mladinskega sveta Slovenije Petra Miklaužič, a u delegaciji su bili predstavnici lokalnih Mladinskih sveta (slovenskih Savjeta mladih) iz Postojne, Gornje Radgone, Trebnega i Sevnice. Inače, pod svojim okriljem Mladinski svet Slovenije okuplja organizacije mladih s različitim interesima te ideološkim, programskim i političkim orijentacijama. Mladinski svet Slovenije je i nacionalni predstavnik mladih Republike Slovenije na europskoj razini, gdje je član Europskog foruma mladih, krovne organizacije mladih u Europi od svog osnutka 1996. godine.

Prethodno su gosti iz Slovenije posjetili Varaždin gdje su se informirali o kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih 2021. godine. U Gradskoj vijećnici pozdravila ih je i s njima razgovarala zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica. Na sastanku se raspravljalo o mladima i o njihovom položaju i ulozi u gradu i zajednici u cjelini. Raspravljalo se o mogućnostima koje Grad pruža mladima i udrugama mladih, od obrazovanja, stanovanja, aktivnog sudjelovanja u tijelima Grada kroz Savjet mladih te sadržajima koje grad nudi mladima. Naglasak je bio na tome da Grad Varaždin želi kvalitetom sadržaja koje nudi mladima, ne samo privući mlade, već ih i zadržati da ostanu nakon školovanja i živjeti u Varaždinu. Malenica je naglasila kako je Varaždin kandidat za Europsku prijestolnicu mladih 2021. te koliku važnost ima navedeno za položaj mladih u gradu.

slovenski_savjet_mladih_-_mladinski_svet_slovenije_-_varazdin.jpg

Nakon Varaždina i Lepoglave, mladi iz Slovenije zaputili su se u Pregradu gdje su također razgovarali o aktivnostima za mlade tog zagorskog grada.