Čistoća prezentirala specijalno vozilo za pražnjenje podzemnih i nadzemnih spremnika

Marin Hižar | 13.7.2021. u 13:18h | Objavljeno u Našim krajem

-Novi kamion je vozilo marke Mercedes, model Econic. Vozilo je pogodno za komunalna poduzeća zbog niske točke preglednosti. Radi se o troosovinskom vozilu ukupne nosivosti od 26000 kilograma. Vozilo je nabavljeno uz sufinanciranje europskih fondova. Namijenjeno je isključivo za skupljanje oporavljivog otpada u stambenim zgradama – opisao je, prilikom prezentacije novog komunalnog vozila Franjo Reiner, voditelj operativnog sektora varaždinske Čistoće.

Varaždinska Čistoća je, u sklopu projekta kojim se želi doprinijeti bržem i lakšem pražnjenju postojećih i budućih podzemnih spremnika te postojećih nadzemnih spremnika, prezentirala novo vozilo namijenjeno pražnjenju spremnika za smeće. Nabavom vozila će se "doprinijeti odvojenom sakupljanju otpada te će se povećati količina odvojeno prikupljenog komunalnog otpada".

Projekt je sufinancirala Europska unija iz operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ te je ukupna vrijednost projekta 1.991.651,34 kuna, a iznos sufinanciran od strane EU iznosi 1.480.000,00 kuna što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka projekta.

- Vozilo može prazniti i nadzemne spremnike. Prilikom dimenzioniranja podzemnih spremnika bili smo svjesni da ima i manjih zgrada. Velika većina Varaždina se može pokriti podzemnim spremnicima, ali ne sve zgrade. Moramo imati jedno vozilo koje može prihvatiti i podzemne i nadzemne spremnike - kazao je Reiner.

U Varaždinu se , za sada, nalazi sveukupno sedam lokacija podzemnih spremnika, te je jedno vozilo dostatno za njihovo zbrinjavanje. Reiner ističe kako će se s povećanjem broja spremnika pojaviti i potreba za povećanjem broja vozila. U planu je za sada 17 novih lokacija podzemnih spremnika, no, njihova realizacija je u rukama Grada.