FOTO Cestički vinogradari priredili veselo martinjsko druženje uz kestene i krštenje mošta Foto: Općina Cestica

FOTO Cestički vinogradari priredili veselo martinjsko druženje uz kestene i krštenje mošta

VV | 13.11.2023. u 16:29h | Objavljeno u Našim krajem

Pod pokroviteljstvom Općine Cestica, a u organizaciji Udruge vinara i vinogradara Sveti Martin Cestica, na parkiralištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Babincu, održana je tradicionalna manifestacija krštenja mošta i proslava Martinja.

Manifestacija je održana u nedjelju, 12. studenoga, a uz pečene kestene moglo se kušati i preko dvadeset uzoraka mladih vina ovogodišnje berbe.  U drugom dijelu manifestacije, prije samog tradicionalnog kršetnja mošta, sve je pozdravio Marijan Županić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica. Uz članove udruge manifestaciji su bili prisutni i brojni vlasnici vinograda s cestičkog područja, a na proslavi Martinja bili su Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica i načelnik Mirko Korotaj, koji je zahvalio vinogradarima na organizaciji manifestacije, čuvanju vinogradarskih običaja i tradicije.

- U proračunu Općine Cestica za 2024. godinu osigurana su sredstva za poticanje obnove vinograda i osuvremenjivanje proizvodnje. Pozivam vinogradare da se jave na natječaj koji će biti raspisan - rekao je Korotaj.

U završnom dijelu programa upriličeno je krštenje mošta, a isto je, uz pomoć Gorana Težak i kuma Josipa Sambolec, obavio Ivan Kralj iz Dubrave Križovljanske. Cijeli program upotpunjen je nastupom glazbenog sastava "Brajdaši", a nakon pretvaranja mošta u vino, druženje je uz pjesmu i veselje nastavljeno do kasnih popodnevnih sati.

Galerija slika