CESTICA Uz potporu LAG-a Sjeverozapad rekonstruirana zgrada Društvenog doma u Otok Virju Foto: Ilustracija

CESTICA Uz potporu LAG-a Sjeverozapad rekonstruirana zgrada Društvenog doma u Otok Virju

VV | 12.5.2020. u 17:00h | Objavljeno u Našim krajem

LAG Sjeverozapad raspisao je natječaj za tip operacije 7.4., za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Natječaj je bio namijenjen općinama i gradovima s područja LAG-a, a maksimalni iznos potpore koji se po ovom natječaju mogao ostvariti je 252.000 kuna.

- Zahvaljujući spomenutom natječaju Općina Cestica krenula je u rekonstrukciju Društvenog doma u Otok Virju - rekao je načelnik Mirko Korotaj. Radove na rekonstrukciji Društvenog doma u Otok Virju izvela je tvrtka Kirby IMG d.o.o iz Vratno Otoka, koja je bila ekonomski najpovoljnija u postupku javne nabave, a radovi su obuhvaćali zamjenu krovišta i stolarije te termo fasadu na cijeloj zgradi.
Prema riječima načelnika Korotaja ukupni troškovi rekonstrukcije društvenog doma u Otok Virju iznose 667.236,89 kuna s PDV-o, a u zatvaranju financijske konstrukcije uz LAG Sjeverozapad sudjelovala je i Općina Cestica koja je u proračunu osigurala dio koji je nedostajao.

U cilju razvoja našeg područja te stvaranje preduvjeta za korištenje europskih sredstava, uz istodobno očuvanje kulturnih i prirodnih ljepota kraja i zapošljavanje stanovništva, u pograničnom, sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije osnovana je Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad. LAG Sjeverozapad osnovale su, 28. siječnja 2011. godine, jedinice lokalne samouprave s ovog područja, a danas obuhvaća 14 općina i gradova. Od gradova u LAG-u Sjeverozapad su Ivanec, Lepoglava i Varaždin, a uz općinu Cestica tu su i općine Bednja, Beretinec, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Vidovec i Vinica.

Do sada je LAG Sjeverozapad raspisao tri natječaja za dodjelu sredstava potpore iz Programa ruralnog razvoja 2014. - 2020. Kroz natječaj za tip operacije 6.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava, realizirana su 23 projekta od kojih je potpore dobilo i petero Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Općine Cestica, rekao je Mario Željezić, voditelj LAG-a.

- Za natječaj koji je bio namijenjen malim OPG-ima imali smo na raspolaganju 2.568.594 kuna, a visina bespovratne potpore po OPG-u iznosila je 111.678 kuna, odnosno 15.000 eura. Projekt je s 90 posto sredstava sufinancirala EU, a preostali dio RH.
LAG je raspisao i natječaj za tip operacije 4.1.1 Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, koji je namijenjen većim subjektima koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Za taj natječaj osiguran je iznos od 654.308,29 kuna, a natječaj je još u provedbi.