CESTICA Uređuje se natjecateljska staza Sportskog ribolovnog kluba, ide i nova eko-akcija Foto: Općina Cestica

CESTICA Uređuje se natjecateljska staza Sportskog ribolovnog kluba, ide i nova eko-akcija

Varaždinske vijesti | 24.3.2023. u 20:20h | Objavljeno u Našim krajem

Sportski ribolovni klub "Općine Cestica 1995" osnovan 17. travnja 1995. godine u Cestici.

Gospodari ribolovnom zonom "Cestica" i to rijekom Dravom od državne granice sa Slovenijom, akumulacijom HE "Varaždin" (Ormoškim jezerom), dijelom odvodnog kanala HE Formin, pritocima Zajzom i Pošalitvom i pripadajućim rukavcima (Stružer) i mrtvicama. Ukupna površina voda je 225 ha.

srk_cestica_17032023_9.jpg

U njima obitava više od 30 vrsta riba. Na Dravi, jezeru i kanalima najviše se lovi deverika, nosač, mrena, podust, klen, plotica, žutooka, uklija, šaran, amur, tolstolobik, som, štuka, smuđ, bolen, manjić i dr.

Uslijed velike vode, 2012. godine nanos je zatrpao natjecateljsku stazu i zimovnik izrađen 2010. godine. U tijeku su radovi na popravku i vraćanju postojeće natjecateljske staze u prvobitno stanje.

srk_cestica_17032023_12.jpg

Uz lijevu obalu i pokos izradit će se staza širine 4 m uzdignuta iznad vodene površine na kojoj će se odvijati natjecateljske aktivnosti te će biti omogućen ribolov i članovima kluba. Ukupna duljina natjecateljske staze je cca 400 m, a površina zahvata je 1600 m².

Nositelj zahvata su Hrvatske vode - Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu (Varaždin) čiji je direktor Danijel Bunić 17. ožujka obišao radove zajedno s pročelnicom Općine Cestica Gabrielom Kos. Projekt u iznosu od 180.000 eura u cijelosti financiraju Hrvatske vode, a radovi bi trebali biti završeni do 1. travnja.

srk_cestica_17032023_4.jpg

- To je krucijalni projekt za našu udrugu. Ako znamo da prošle godine nismo imali gdje održati natjecanje povodom Dana općine Cestica u rujnu, zbog plitkog vodostaja i vodenog bilja, onda je ovo kapitalna stvar. Ne samo za natjecanje. Najveći je dobitak u dubini vode, koji kod slapišta iznosi cca 2,00 m, a od sredine do mosta od 3,00 do 3,50 m i predstavlja krasan zimovnik za ribe, gdje će se moći loviti cijele zime, naravno kada neće biti zamrznuto ledom. Ovo će svakako biti mjesto druženja, mjesto za provođenje male škole ribolova i sličnih aktivnosti na vodi. Po samom pragu natjecateljske staze staviti će se šljunak da ne dođe do povrede prilikom šetnje ili natjecanja, moći će pristupiti kamion s ribom za poribljavanje, riba će kratko biti u tunelu kroz koji se pušta u vodu i neće s visoka padati u istu - istaknuo je predsjednik SRK "Općine Cestica 1995" Marijan Kolednjak.

- Bit će napravljena pristupna i izlazna rampa kao i rampa za spuštanje čamaca i dr. Na pokosima iznad staze će se staviti kamen, koji će se prekriti zemljom na kojoj će se posijati trava koja će istu držati, tako da u slučaju visokih voda ista neće erodirati. Na nekoliko će se mjesta napraviti stepenice za spuštanje na stazu, kako je to bilo napravljeno prvi puta, a koje ćemo napraviti mi o našem trošku. U konačnici, to će biti lijepa priča, koju trebaju upotpuniti naši članovi u ribolovu i druženju - dodao je Kolednjak.

srk_cestica_17032023_3.jpg

U klubu se tijekom kalendarske godine održavaju minimalno 2 velike eko akcije čišćenja te uređenja obale i vodotoka pod motom "Da nam Drava bude čista, a obala blista" i nekoliko manjih u prigodama natjecanja.

Prva takva radna akcija ove godine će se održati u subotu, 25. ožujka. Okupljanje je u 08:00 sati kod ribičkog doma u Velikom Lovrečanu te se pozivaju svi članovi, simpatizeri i novi članovi da se priključe ovoj akciji. U slučaju jako lošeg vremena, akcija se odgađa za 1. travnja u 08:00 sati.

Također, iz SRK "Općine Cestica 1995" pozivaju sve zainteresirane, male ili velike, da se učlane u udrugu, a to mogu učiniti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , Facebook stranice: https://www.facebook.com/srkcestica1995 ili pozivom na broj: +385 98 342 918.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci