CESTICA U projekt Aglomeracije potrebno je uključiti još 50-ak domaćinstava!

IHR/Varaždinske vijesti | 12.4.2022. u 16:22h | Objavljeno u Našim krajem

Od listopada 2019. godine na području Općine Cestica traje izgradnja kanalizacijske mreže u sklopu projekta "Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin, podsustav Cestica“. Nositelj investicije je Varkom Varaždin, a radove izvodi Cestno podjetje Ptuj sa svojim kooperantima.

Aglomeracija Varaždin na području Općine Cestica obuhvaća naselja: Gornje Vratno, Radovec, Radovec Polje, Virje Križovljansko, Križovljan Radovečki, Cestica, Babinec, Kolarovec. Brezje Dravsko, Mali i Veliki Lovrečan. Radovi su trenutno u završnoj fazi, a danas je u Cestici održan zajednički sastanak predstavnika nositelja investicije i izvođača.

DSC_2724.jpg

- Presretan sam što je ovaj projekt došao u završnu fazu. Riječ je o investiciji većoj od 100 milijuna kuna, a u kojoj s iznosom od pet milijuna kuna sudjeluje i Općina Cestica, a projekt obuhvaća kanalizacijsku mrežu od 42 kilometara - rekao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Trenutno traju radovi na državnoj cesti D2 u Gornjem Vratnu, a asfaltiraju se ceste u Dubravi Križovljanskoj, Babincu i Lovrečanu.

- Prilikom izvođenja radova bilo je problema u komunikaciji, međutim naši mještani su bili strpljivi i na svu sreću, sada smo pri kraju. Osim obnovljene cestovne infrastrukture, naši mještani će, zahvaljujući ovom projektu, imati priliku fekalne vode ispuštati u kanalizaciju i tako ćemo čuvati prirodu te ljepše živjeti u Općini Cestica - rekao je Korotaj.

1-DSC_3869.jpg

S obzirom da 50-ak domaćinstava na području Općine Cestica nije bilo uključeno u ovaj projekt, na sastanku se danas razgovaralo kako će se i njima omogućiti da se priključe na sustav.

- Riječ je o domaćinstvima koja su u određenoj "depresiji" s obzirom na postojeći projekt i za njih je potrebno napraviti mini precrpne stanice kojima bi oni, iz nižih razina, mogli prebaciti otpadne vode na kolektor. To su troškovi koji nisu preveliki ako se u obzir uzme cijela cijena projekta i to će se riješiti, no morat ćemo još oko toga detaljnije porazgovarati, a bit će potrebno izraditi i dodatnu projektnu dokumentaciju - rekao je Bruno Ister, direktor Varkoma.

Podsjetio je kako je cilj Aglomeracije, uz odvodnju otpadnih voda, zaštita pitke vode, a Aglomeracija u Cestici najveći je podsustav cjelokupnog projekta koji se izvodi na području naše županije.

- Radovi sami po sebi nisu u nikakvoj opasnosti, produžen je rok zbog administrativnih razloga o kojima smo danas razgovarali, no ono što treba istaknuti je da su oni svi rješivi, dajemo svoj doprinos da se cijela priča dodatno ubrza kako bi do kraja godine mogli uključiti građane na novu kanalizacijsku mrežu - rekao je Ister koji je najavio potpisivanje Ugovora za rekonstrukciju i dogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracije Varaždin.

- Ister: "Potpisivanje ugovora o izvođenju radova na pročistaču možda već ovaj tjedan”

DSC_2806.jpg

Primož Kumer iz Cestnog podjetja Ptuj rekao je da je većina radova na kompletnoj trasi završena, a nekoliko stotina metara završnog asfaltnog treba još postaviti na državnoj i županijskoj cesti. Radovi na asfaltiranju trebali bi završiti do 10. svibnja, a do 30. kolovoza otklonit će se eventualni nedostaci i riješiti potrebna dokumentacija.

Na sastanku je bio i saborski zastupnik Predrag Štromar.

- Prije 10-ak godina smo počeli rješavati imovinsko-pravne probleme i sada je vrijeme da konačno imamo završetak kanalizacije i otvorenja. Siguran sam da novo vodstvo Varkoma neće zaboraviti ljude koji možda nisu bili odmah u projektu, a i ja ću svojim utjecajem pomoći u Vladi, Hrvatskim vodama i odlukama Sabora da se to napravi - najavio je.

Dodajmo i to da će se priključak na kanalizaciju moći realizirati tek nakon završetka radova, nakon dobivanja uporabne dozvole.

Galerija slika