CESTICA Stanku Klasiću iz DVD-a Križovljan Cestica odlikovanje za posebne zasluge u vatrogastvu Foto: Ilustracija/Općina Cestica

CESTICA Stanku Klasiću iz DVD-a Križovljan Cestica odlikovanje za posebne zasluge u vatrogastvu

VV | 19.8.2021. u 19:50h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu svečane sjednice DVD Križovljan Cestica, koje je osnovano još 1929. godine, odlikovani su članovi društva s 10, 30 i 50 godina "staža".

Odlikovanje za desetogodišnje aktivno članstvo u društvu primili su Marko Talan i Milan Županić, za tri desetljeća Štefica Zagorec, za pedeset godina u DVD-u Antonija Klasić i Štefanija Klasić. Posebno toplim pljeskom prisutni su nagradili uručivanje odlikovanja za posebne zasluge, a koje je primio 81-godišnji Stanko Klasić.

DSC_0046.jpg

Klasić je član DVD Križovljan Cestica od 1960. godine. U rad DVD-a uključio se još kao malo dijete jer su njegov otac Alojz Klasić i djed Jakob Pavlović, koji je bio osnivač društva, bili vatrogasci. Klasić je danas još uvijek aktivan.

Klasić je 1965. godine postao vatrogasac prve glase. S ponosom se prisjeća školovanje za dočasnika 1972. godine u Vinici, a od te godine do do 1986. bio je zapovjednik, kao i član upravnog odbora. Slijedećih 30 godina, do 2016. bio je spremištar i vodio je brigu o materijalnoj imovini društva.

DSC_0055.jpg

- U svakom danu svaku svoju zadaću obavljao je odgovorno i savjesno stalno stavljajući vatrogastvo na prvo mjesto, a posebno treba istaknuti kako je sudjelovao u radu i događajia s PGD Hardek, društvom iz Slovenije. Aktivno je sudjelovao u nabavi svih vatrogasnih vozila i opreme, pogotovo navalnog vozila koje je došlo iz Njemačke. Zahvaljujući njegovom trudu i zalaganju potpisana je i povelja o pobratimljenju i suradnji koja traje i dan danas. Bez njega ne prolazi ni jedna radna akcija, prisutan je na svakom sastanku, a vatrogasce uvijek ispraća na intervencije - navedeno je na svečanoj sjednici.

Za svoj predani rad u vatrogastvu primio je desetak priznanja i odlikovanja, spomenice, plamenice i medalje, a 2015. godine uručena mu je spomenica vatrogasnog veterana.

DSC_0032.jpg

Na svečanoj sjednici DVD Križovljan Cestica bili su Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Varaždinske županije i predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Cestica, te Milenko Biškup, zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Cestica. U sklopu sjednice minutom šutnje odana je počast preminulim vatrogascima i poginulim hrvatskim braniteljima, a na početku sjednice sve je pozdravio Ivan Kralj, predsjednik DVD-a Križovljan Cestica.