Cestica: Općinski vijećnici jednoglasno prihvatili proračun od 27 milijuna kuna

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Cestica: Općinski vijećnici jednoglasno prihvatili proračun od 27 milijuna kuna Foto: Općina Cestica

Redovna sjednica Općinskog vijeća općine Cestica održana je u četvrtak, 29. studenoga, a jedna od točaka sjednice bila je prihvaćanje proračuna za 2019. godinu.

- Proračun općine Cestica za 2019. godinu iznosi 27.053.200,00 kuna, a za proračun su glasali svi vijećnici. Na prihodovnoj strani najveća stavka od 12.088.611 kuna očekuje se od poreza, a 8,944 milijuna kuna ostvarit će se iz fondova Europske unije i iz državnog proračuna. Želim istaknuti da je povećanje od poreza direktna posljedica izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave čiju izmjenu je inicirao HNS kroz rad u Vladi i Saboru RH - rekao je općinski načelnik Mirko Korotaj.

Na rashodovnoj strani 5.000.000 kuna osigurano je za izgradnju kulturnog centra, a 2,3 milijuna kuna planirano je za izgradnju nerazvrstanih cesta. Na stavci za komunalno i tekuće održavanje na raspolaganju je iznos od 2,6 milijuna kuna. Za razvoju gospodarstva namijenjeno je 650 tisuća kuna, a za razvoj poljoprivrede 380 tisuća kuna.

Za rad vatrogasnih društava i zaštitu od požara namijenjen je iznos od 1,08 milijuna kuna, a za šport i rekreaciju 1,291 milijuna kuna koji obuhvaća i uređenje sportskog centra NK "Dinamo" Babinec.

Za odgojno obrazovne programe i sufinanciranje smještaja djece u dječjem vrtiću osigurano je 1,1 milijun kuna. Iznos od 300 tisuća kuna planiran je za dodjelu stipendija, a 200 tisuća kuna utrošit će se za nabavu radnih bilježnica, mapa za likovni i atlasa za sve polaznike osnovne škole.

- U programu razvoja turizma planira se projektiranje Kampa "Križovljangrad" za što je namijenjeno 500 tisuća kuna, a za javno privatno partnerstvo planirano je 275 tisuća kuna - rekao je načelnik.

- Nismo zaboravili ni naše građane u potrebi pa je tako za provođenje socijalnih mjera osigurano 700 tisuća kuna, a za dodjelu božićnica umirovljenicima namijenjeno je 200 tisuća kuna. Iz svega navedenog vidljivo je da je proračun općine Cestica za 2019. godinu razvojni i socijalno osjetljiv i da se znatna sredstva ulažu za mlade obitelji i obrazovanje mladih, a tu moram istaknuti i da su osigurana sredstva za komunalno opremanje POS zgrada, odnosno kuća u nizu koje će se graditi u Cestici - istaknuo je Korotaj.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.