CESTICA "Kuće odsječene, klizišta moramo hitno sanirati!” Foto: Krešimir Đurić

CESTICA "Kuće odsječene, klizišta moramo hitno sanirati!”

VV | 21.6.2023. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Ni područje općine Cestica nisu zaobišle obilne oborine, koje su uzrokovale velike probleme i štete na području cijele Varaždinske županije. U razdoblju od 11. do 17. svibnja na području cijele općine bujice su uzrokovale odronjavanje tla i prevrtanja zemljišta, a stvoreno je čak 14 novih klizišta, najvećim djelom na nerazvrstanim cestama. Velike štete su na poljoprivrednim i građevinskim zemljištima, opremi i javnoj infrastrukturi, kao i na obiteljskim kućama. Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta utvrdilo je kako su štete na području općine preko tri milijuna eura. Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak proglasio je elementarnu nepogodu i za područje te pogranične općine, a štete se mogu prijaviti sve do 1. lipnja. No upravo velike probleme trenutno uzrokuju nova klizišta.

Bez pristupa kućama

- Praktički jedan dio naših domaćinstava u brežnom dijelu općije je ostao odsječen. Mještani vozilima ne mogu prolaziti cestom koja vodi do njihovih kuća jer je cesta propala zbog klizišta i to nam je trenutno veliki problem – rekao je načelnik Mirko Korotaj.

OVA.jpg

Zbog odrona kojeg su uzorkovale obilne kiše mještani Radovca u Goričkoj ulici ne mogu do svojih kuća

Na nerazvrstanim cestama nalazi se ukupno deset klizišta za čiju je sanaciju, procjenjuje se, potrebno 955.000 eura. Za klizište Bogadi Radovec za sanaciju je potrebno 130.000 eura, odvojak Lovrečan Breg Max Furjan 100.000 eura, odvojak Pajtlar Jarki u iznosu od 120.000 eura, Kolarovec 8. maja kod Furjana 100.000 kuna,kao i za klizište Kolarovec 8. maja kod Kovačića. Isto toliko procjena je sanacije klizišta Kolarovec 8. maja kod Cestara, a 55.000 eura za sanaciju klizišta Kolarovec 8. maja kod Gaveza. Za klizište na odvojku Jakopanec Lovrečan Breg procjenjuje se da je za saniranje potrebno 90.000 eura, za odvojak Međimurec Natkrižovljan 40.000 eura, a za odvojak Kutnjak Križanče 120.000 eura. 

DSC_9334.jpg

Jedno od novih klizišta je i u Natkrižovljanu, gdje je promet ulicom prekinut

Za sanaciju klizišta koja su nastala na županijskim i lokalnim cestama trebalo bi 320.000 eura, a riječ je o klizištu na županijskoj cesti Miklinova Kapela, za čiju je sanaciju potrebno 90.000 eura. tu su još i dva klizišta na lokalnim cestama. Za sanaciju klizišta Falinić B. Hutinski Darko potrebno je 150.000 eura, a za klizište Babinec Falinić B. (Veršić) 80.000 eura.

Sami ne možemo

- Riječ je o ogromnim sredstvima koja mi kao općina ne možemo sami financirati i zato očekujemo pomoć od Varaždinske županije i države. O tome ćemo više razgovarati s Brankom Bačićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, čiji dolazak očekujemo - rekao je Korotaj.

Označeno u