Cestica i Lepoglava u hrvatskom vrhu po izdvajanjima za poljoprivrednike Foto: Općina Cestica

Cestica i Lepoglava u hrvatskom vrhu po izdvajanjima za poljoprivrednike

I.D./Varaždinske vijesti | 10.10.2017. u 08:17h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Općina Cestica i Grad Lepoglava u samom su hrvatskom vrhu po izdvajanju za poljoprivrednike u prošloj godini. Pokazalo je to istraživanje portala Gradonačelnik.hr, koji je analizirao podatke Ministarstva financija o izvršenju lokalnih proračuna te izdvajanju gradova za subvencije poljoprivrednicima.

Među gradovima je za poljoprivrednike najviše izdvajao Grad Petrinja - čak 2,74 posto proračuna. Na drugom je mjestu po subvencijama u poljoprivredi Grad Popovača s 1,24 posto proračuna, potom Trilj s 1,09 posto, Vrlika s 1,08 posto i Ivanić Grad s 1,01 posto. Slijede Beli Manastir (0,91 posto), Novska (0,90 posto), Kutina (0,88 posto), Sveti Ivan Zelina (0,87 posto) i Lepoglava (0,76 posto).

Općina Cestica s 2,88 posto proračuna zauzima, pak, peto mjesto na listi općina koje su 2016. godine najviše izdvajale za poljoprivrednike. Na prvom mjestu je Općina Novo Virje s 5,10 posto proračuna, a ispred Cestice su još Viljevo (4,26 posto), Sokolovac (3.97 posto) i Kraljevac na Sutli (3,11 posto).

- Svjesni smo koliko su poljoprivrednici značajni za razvoj općine i da im moramo pomoći u vremenima koja im baš i nisu blagonaklona. Puno je tu razloga koji su doveli seljaka u bitku za preživljavanje, a jedan od njih su svakako i ekstremni vremenski uvjeti. Naša se pomoć u svakom slučaju neće zaustaviti na ovih 2,8 posto. Iako bi zapravo svi bili najsretniji kad poljoprivredniku pomoć niti ne bi bila potrebna jer bi to značilo da zarade koliko i zaslužuju, a to je puno – komentirao je rezultate analize cestički načelnik Mirko Korotaj.

Što se županija tiče, najviše je za poticaje poljoprivrednicima izdvojila Zagrebačka, i to više od 4,8 milijuna kuna, što je 1,70 posto proračuna. Slijede Bjelovarsko-bilogorska (1,48 posto), Koprivničko-križevačka (1,05 posto), Vukovarsko-srijemska (0,97 posto) i Šibensko-kninska županija (0,90 posto proračuna).