Čerhana na Voći! - KUD Voća oživjet će zaboravljeni običaj Foto: KUD Voća/Facebook

Čerhana na Voći! - KUD Voća oživjet će zaboravljeni običaj

vv | 23.3.2023. u 19:00h | Objavljeno u Našim krajem

Zimsko razdoblje zaključit će se starim običajem koji je, nažalost, nestao iz voćanskog kraja i iz svakodnevnog života općenito,a riječ je o o čerhanju perja (ili čierhaju perja)

Jedna od voćanskih najaktivnijih udruga - KUD Voća, u bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u ovoj je godini uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, nažalost, nestao iz voćanskog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu, 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto "čierhati" na spomenutoj lokaciji i bit će otvoreno za javnost. 

Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu. Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! - pozivaju organizatori.