Brojni na trodnevnoj manifestaciji „Dani Zlate Brzeske“ u Velikom Bukovcu

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.3.2019. u 15:59h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Veliki Bukovec bila je u petak domaćin drugog dijela trodnevne manifestacije „Dani Zlate Brzeske“ koju organizira Udruga za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „Vendi“ iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica. Pokrovitelji manifestacije su općine Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Đelekovec.

Naime, Zlata Brzeska, (9.3.1957. Donja Dubrava – 9.9.2018. Novi Marof), dala je neizmjeran doprinos Udruzi, a njezine tri knjige objavljene su u okviru biblioteke Udruge – „Komadić moje duše“, pjesme i proza (2014.), „Sto mojih rana u sto pjesama“, pjesme (2015.) i „U naručju smrti“, proza (2015.) Osim pisanja izrađivala je ručne radove i umjetnička djela, a nagrađivana je i za cvjetni okoliš svog doma.

- Iako bolesna, društveno je bila vrlo aktivna i pomagala mnogim udrugama, sudjelovala u brojnim humanitarnim akcijama. Uvijek nasmijana i puna optimizma, oko sebe je širila toplinu i pozitivnu energiju - rekao je predsjednik Udruge „Vendi“ Mladen Levak.

Zlata Brzeska bila je vezana uz Dravu pa je prvi dan manifestacije u četvrtak bio na rijeci Dravi u Donjoj Dubravi gdje su učenici OŠ Veliki Bukovec, članice Udruge žena Veliki Bukovec i članovi Udruge „Vendi“ čitali Zlatine pjesme.

U Društvenom domu u Velikom Bukovcu u petak je predstavljena Zlatina četvrta knjiga „Čuvarica tragova“. U programu su sudjelovali učenici Glazbene škole Ludbreg. Postavljene su izložba radova Zlate Brzeske i članova Udruge „Vendi“ te izložba slikara s područja općina Veliki i Mali Bukovec.

- Drago mi je što je Općina Veliki Bukovec domaćin jednog dijela ove manifestacije. Zlata Brzeska svojim je radom kroz Udrugu i aktivnostima na očuvanju kulturne baštine i tradicije ovog kraja zadužila općinu. Ovo je samo jedan od način da joj zahvalimo na svemu što je svojim radom napravila za naš kraj - izjavio je načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić.

Manifestacija je završila, jučer, u subotu u Đelekovcu kreativnom likovno-književnom radionicom na temu „Žena“. U Domu kulture „Pajo Kanižaj“ predstavljena je četvrta knjiga i radovi Zlate Brzeske te radovi članova Udruge „Vendi“ i gostiju. Tema „Žena“ izabrana je uz Međunarodni dan žena i rođendan Zlate Brzeske, 9. ožujka. Zlata Brzeska povezala je Donju Dubravu gdje je rođena, Veliki Bukovec gdje je živjela i Đelekovec gdje je bila članica Udruge „Vendi“.

Označeno u