Breznički Hum u React projektu: U Albaniji o integraciji migranata Foto: Općina Breznički Hum

Breznički Hum u React projektu: U Albaniji o integraciji migranata

Varaždinske vijesti | 13.6.2018. u 10:03h | Objavljeno u Našim krajem

Intenzitet sudjelovanja u europskom projektu "React - Europa za građane" ovaj je put Općini Breznički Hum osigurao četverodnevni boravak na zapadnoj obali Albanije.

Drugi najveći grad poslije Tirane - Durres ili Drač, kako ga nazivaju Slaveni, okupio je sudionike projekta iz Švedske, Francuske, Italije, Grčke, Hrvatske i zemlje domaćina, s ciljem razmjene informacija i uvida u proces odgoja i obrazovanja maloljetnih migranata na njihovu putu prema "obećanoj Europi".

Općina Breznički Hum za ovu je priliku pripremila prezentaciju Integracije maloljetnih migranata u obrazovni sistem Republike Hrvatske, čime je izazvala punu pozornost sudionika projekta na tamošnjem Sveučilištu za vanjsku politiku Aleksander Moisiu, čemu su nazočili i studenti završne godine ovoga fakulteta.

- Kao predstavnici Hrvatske u ovom projektu zajedno sudjelujemo sa susjednom općinom Gornja Rijeka, predstavljajući male općine koje nisu izravno zahvaćene migrantskim valom - rekao je načelnik Brezničkog Huma Zoran Hegedić i dodao da se uključuju u takvu edukaciju kako bi u slučaju potrebe bili senzibilizrani i spremni promptno reagirati.

Na putu za Albaniju, delegacija Općine Breznički Hum prošla je južnu cestovnu trasu preko Dubrovnika i bokokotorskog zaljeva do odredišta luke Durres, a na putu natrag uzduž Crne Gore te Bosne i Hercegovine, kroz Podgoricu i Sarajevo, zaokruživši cestom više od 2.000 kilometara.

Sljedeće odredište sudionika ovog europskog projekta švedski je grad Norkkoping nedaleko Stockholma, gdje će projektu React biti baza u rujnu ove godine.

breznicki_hum_albanija_1_Muzej.jpg

breznicki_hum_albanija_2_Sudionici_React_projekta.jpg

breznicki_hum_albanija_3_Aleksander_Moisiu_Universitet.jpg

breznicki_hum_albanija_4.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci