BREZNICA Trula stabla ubila čovjeka, ali i dalje se ne zna tko bi ih trebao ukloniti?!

V.V. | 17.11.2017. u 08:44h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je u mjestu Mirkovec u općini Breznica prije nekoliko godina, točnije 2013. godine, smrtno stradala osoba na koju je palo trulo drvo, taj isti drvored i dalje postoji, odnosno i dalje se ne održava, tako da čak i prilikom slabijeg vjetra trula debla i grane padaju na cestu.

Opasnost od rušenja

Kako tvrde mještani tog dijela općine, koji stalno prijavljuju i ukazuju na ovu opasnost, ta su im stabla velika opasnost kada prelaze da bi došli do svojih njiva, ali nitko ne želi održavati to područje. Slična je situacija bila i te kobne 2013. godine kada je 46-godišnji muškarac, koji je bio na cesti, poginuo jer je na njega palo trulo deblo kestena.

Kako je tada utvrdila policija, on je zajedno s dvojicom muškaraca starosti 34 i 25 godina te 61-godišnjom ženom radio na uklanjanju drveta koje je tijekom jutra, uslijed lošeg vremena, palo na krovjedne farme koja se nalazi u tom području.

U jednom trenutku, kad su pokušali privezati dijelove palog drveta za traktor kako bi ih pomaknuli, zbog jakog vjetra i erozije tla izazvane obilnom kišom, došlo je do pada drugog stabla. Drvo je palo na traktor te na 46- godišnjaka, koji je zbog toga preminuo na mjestu događaja, dok su ostali ozlijeđeni. Da sve bude gore, do danas se ne zna u čijoj je nadležnosti taj komad zemlje na kojem se nalazi neuređeni drvored, odnosno cesta kojom se nekada, prije izgradnje autoceste, odvijao promet.

Bila je to cesta koja je povezivala sela općine Bisag sa cestom Zagreb - Varaždin, odnosno jedini izlaz tog dijela županije na glavnu cestu.

Ničija odgovornost

Iako je poginuo čovjek na cesti, nije poznato je li pokrenut ikakav postupak zbog toga. No zna se da su Republika Hrvatska i Općina Bisag pokrenule spor oko vlasništva nad zemljištem.

- Mi smo podnijeli tužbu radi naknade štete za kuću i za traktor od vlasnika kuće, a za smrt osobe nije bilo tada nasljednika, koji bi pokrenuo postupak. Iako država i Općina otklanjaju odgovornost svaka po drugom propisu, mi smatramo da postoji odgovornost i jednih i drugih. Uglavnom, taj bi drvored trebalo porušiti jer se i sam ruši - rekli su nam iz odvjetničkog ureda, koji je vodio postupak u ime obitelji kojoj je drvo nanijelo materijalnu štetu.

Dodaju da se mora razlikovati tužba za naknadu štete od kazneno-pravne odgovornosti za slučaj smrti, a kazneno-pravna odgovornost nije pokrenuta protiv nikoga u tom slučaju.

- Što se tiče toga drvoreda kojeg čine trula drva koja se ruše, do današnjeg dana, usprkos upozorenjima mještana, ništa nije učinjeno pa danas imamo posljedicu pada drveta, a to je smrt i šteta na imovini. Bez obzira na to, drvored i dalje postoji i ne održava se - upozoravaju.

Na pitanje što je po tom slučaju napravilo Državno odvjetništvo, Darko Galić, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetniš- tva u Varaždinu i glasnogovornik područnih općinskih državnih odvjetništva, kaže da je taj smrtni slučaj stradavanja obrađivalo Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu.

Spis je dostavljen sudu u Vrbovcu za potrebe parničnog postupka koji se i dalje vodi kod Općinskog suda u Velikoj Gorici.

- Nažalost, ne mogu doći do spisa jer je dostavljen sudu u Vrbovcu za potrebe parničnog postupka koji se tamo vodi - komentirao je kratko Galić, dodajući da raspolaže samo podacima iz upisnika, a tamo ne može vidjeti detalje kaznenog predmeta.

Mještani koji su nam dojavili problem rekli su da nakon svakog nevremena zovu komunalnog redara te prijavljuju slučaj policiji, ali nitko ne reagira pa svaki put sami čiste to područje da bi se njime mogli kretati. 

Sami čiste

- Ponovno sam nedavno zvao policiju, ali su oni rekli da to nije u njihovoj nadležnosti te će obavijestiti druge. Prijavio sam komunalnom redaru i prošlo je nekoliko dana pa smo, ipak, sami počistili srušena drva. Samo želimo da se taj dio sadašnje nerazvrstane ceste počisti prije nego se opet dogodi neko zlo. Žalosno je da nitko od vlasti neće ništa poduzeti - rekao je jedan od mještana.

- Smatramo da je odgovornost i na Općini i na Hrvatskim autocestama koje su navodno otkupile zemlji- šte od Općine, ali je problem doći do tih podataka - kažu sugovornici koji su htjeli ostati anonimni, dodajući da dok se vodi spor oko toga tko je odgovoran za smrt osobe, čije je to zemljište i tko bi ga trebao održavati, drvored sve više trune i predstavlja opasnost za sve.

Općina s tim nema veze

Načelnik općine Breznica, Stjepan Krobot, rekao je za to područje da su to ostaci županijske ceste koja nikada nije predana Općini na upravljanje niti je zatra- ženo od Općine da upravlja njome. - Ne osjećamo se odgovornima i do kraja sudskog spora nećemo ništa dirati - komentirao je kratko načelnik, dodajući da niti je ta cesta od Općine otkupljena, niti je zatraženo da se vodi računa o njoj, odnosno dok se gradila autocesta Općina s tim nije imala apsolutno nikakve veze. - Inače, u katastru nerazvrstanih cesta, odnosno na popisu nerazvrstnih cesta kao naše imovine nema te ceste - na kraju je zaključio.

Označeno u