Božićni koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije večeras u Remetincu

J.Š./Varaždinske vijesti | 22.12.2016. u 13:52h | Objavljeno u Našim krajem

Božićni koncert koji Zbor Hrvatske radiotelevizije tradicionalno priređuje u arhitektonskim biserima kontinentalne Hrvatske, ove godine održat će se 22. prosinca u 19 sati u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice Svete Krunice u Remetincu kraj Novog Marofa.

U gotičkom ambijentu remetinečke crkve eteričnom glazbom dvojice suvremenih američkih autora, Mortena Lauridsena i dobitnika nagrade Grammy Erica Whitacrea dočarat će se otajstvo rođenja Božjeg sina.

Upravo za ovu prigodu varaždinski skladatelj Ivan Josip Skender skladao je ciklus božićnih pjesama za zbor i instrumentalni ansambl Raduval se Jezuš mali na temelju starih hrvatskih crkvenih pjesama koje potječu iz Međimurja i Pomurja te onih objavljenih početkom 18. stoljeća u zbirci Cithara octochorda.

Uz Zbor HRT-a nastupit će mali instrumentalni ansambl čija je okosnica Gudački kvartet Porin. Koncertom ravna Ivan Josip Skender.

Župni zbor iz Remetinca izvedbom skladbe po vlastitom izboru uveličat će blagdanski koncert, a za sam kraj oba zbora zapjevat će omiljene božićne pjesme i potaknuti publiku da im se u tome pridruži.

Koncert se snima za televizijsko emitiranje koje je predviđeno na sam blagdan Božića u 13 sati na HRT1.