Bogat program na tradicionalnoj kulturno-znanstvenoj manifestaciji Kukuljevićevi dani

J.Š./Varaždinske vijesti | 25.10.2019. u 18:23h | Objavljeno u Našim krajem

U Varaždinskim je Toplicama u četvrtak počela tradicionalna kulturno-znanstvena manifestacija Kukuljevićevi dani 2019., u organizaciji topličkog ogranka Matice hrvatske.

Prva je manifestacija održana 1993. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture na čiju su inicijativu i osnovani Kukuljevićevi dani, a glavna nositeljica i idejna začetnica prvih Kukuljevićevih dana bila je prof. Božena Filipan, podsjetio je Stjepan Juranić, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Varaždinskim Toplicama.

- Tradicija je svih ovih godina nastavljena, a kao i svake godine, i u ova smo tri dana pripremili bogat program. Počeli smo danas Svečanom akademijom na kojoj su sudjelovali naši vrtićarci i osnovnoškolci. Želimo Kukuljevića približiti baš njima, našim najmlađim stanovnicima jer tako se gaji razmišljanje o tom velikom čovjeku, o velikom građaninu koji je živio ovdje u Varaždinskim Toplicama -  kazao je Juranić.

Dodao je kako im je cilj, uz odavanje počasti Kukuljeviću i edukaciju najmlađih, revitalizirati lokalitet Tonimira gdje su živjeli Kukuljevići.

- Tamo je bila njihova kurija, njihov posjed. Prošle smo godine tamo postavili ploču sa slikom kurije i kratkim opisom, tako da posjetitelji mogu dobiti sve relevantne informacije o tome gdje je i kako živio čovjek koji je prvi progovorio hrvatskim jezikom 2. svibnja 1843. godine u Hrvatskome saboru i zdušno se borio za naš hrvatski jezik u ono vrijeme mađarizacije. Na taj način želimo Varaždinske Toplice obilježiti ne samo u turističkom, već i u domoljubnom smislu - istaknuo je Juranić.

Svečanoj je akademiji nazočila i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković koja je i otvorila ovu kulturnu manifestaciju.

- Ono što svakako moramo naglasiti jest da je obitelj Kukuljević jako voljela Varaždinske Toplice i upravo su ovdje nastala velika djela našeg Ivana Kukuljevića. Jedno od njih je Lovačka himna koja je bila praizvedena na nedavnom Sajmu priroda, lov, ribolov i turizam u Varaždinu. Mi iznimno cijenimo našeg Kukuljevića i organiziramo ovu manifestaciju u čast tom našem velikanu koji je prvi progovorio hrvatskim jezikom za što je trebalo imati snage i hrabrosti. Ovdje smo napravili i spomenik hrvatskom jeziku, a podigli smo ga uoči 150. obljetnice tog događaja u Hrvatskom saboru i on simbolizira tri narječja – ča, kaj i što - kazala je gradonačelnica.

Kukuljevićevi dani 2019. nastavljaju se sutra od 16.30 sati, predstavljanjem knjige „Neobjavljene drame Ivana Kukuljevića Sakcinskog 2. svezak”, u Banketnoj dvorani hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama, a subotnji će program završiti koncertom u Župnoj crkvi sv Martina gdje će od 18.30 sati nastupiti mezzosopranistica Sofija Cingula i orguljaš Višeslav Jaklin.

Program ovogodišnjih Kukuljevićevih dana završit će u nedjelju glazbeno-poetskim kabareom „Adam i Ona” koji će u restoranu Diana od 19.30 sati izvesti glumac Adam Končić i pijanist Oliver Belošević.
Ulaz na sve programe Kukuljevićevih dana je slobodan.

 

Galerija slika