Bilić uz Dan grada Ludbrega: Treba nam decentralizacija funkcija i prihoda Foto: Grad Ludbreg

Bilić uz Dan grada Ludbrega: Treba nam decentralizacija funkcija i prihoda

Varaždinske vijesti | 20.3.2017. u 09:22h | Objavljeno u Našim krajem

U povodu Dana grada Ludbrega, u nedjelju 19. ožujka u prostoru Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Ludbrega. Uz brojne uzvanike i prigodni program bila je prava prigoda prisjetiti se svih realiziranih projekata u prošloj godini. Tako se gradonačelnik Dubravko Bilić u pozdravnom govoru osvrnuo na proteklo razdoblje.

- Nekima brojke ništa ne znače, nekima uvijek govore krivo i netočno, a nama su samo mjerilo onoga što radimo i smjerokaz kamo idemo. Ništa više i ništa manje. U naš mali grad od 9.350 stanovnika gospodarstvenici su u proširenje ili uređenje svojih pogona utrošili preko 400.000.000,00 kn i smanjili nezaposlenost u zadnje tri godine za 56 posto te povećali broj zaposlenih za skoro 12 posto, a pridružili smo im se i mi s našim partnerima uloživši preko 120.000.000,00 kn, prateći našim ulaganjima potrebe gospodrastvenika i želje građana i unatoč dvjema poreznim reformama centralne vlasti, nijednog trenutka nismo doveli u pitanje funkcioniranje Grada u njegovoj punini socijalnih, obrazovnih, sportskih i komunalnih standarda - istaknuo je Bilić.

Prepoznatljivost Ludbrega po europskim projektima

Osvrnuo se i na prepoznatljivost Ludbrega po europskim projektima, a dotaknuo se i nužnosti decentralizacije funkcije i prihoda.

- U ovim nesigurnim i ad hoc reformskim vremenima bili smo prisiljeni okrenuti se različitim izvorima financiranja infrastrukturnih potreba naših građana. Postali smo prepoznatljivi po europskim projektima kojima nastojimo rješavati sve potrebe, od sanacije odlagališta otpada, promocije poljoprivrede, socijalnih programa, a ovih dana smo odabrani za provođenje još tri eurposka projekta u prekograničnoj suradnji s Mađarskom, očekujemo još jedan projekt sa Slovenijom te čekamo na potvrdu projekta vrijednog 18.000.000,00 kn iz eurposkog fonda za kulturnu baštinu kojim bismo uredili arheološki park, vanjštinu naše crkve, trg, šetnicu te etnološki muzej te nas čeka i raspis natječaja za aglomeraciju Ludbreg vrijedan preko 115.000.000,00 kn. No, ono što nam doista treba u budućnosti jest prava decentralizacija funkcija i prihoda, pravo da sami upravljamo obrazovanjem, urbanizmom i socijalnim potrebama našega grada. Tome problemu ne treba pristupati licemjerno, politikantski i akademski suzdržano kao do sada, već ga moramo početi rješavati odmah i grad Ludbreg je spreman pristupiti dijelu malih gradova koji bi to mogli i htjeli primijeniti, ugledajući se na neke susjedne sredine poput Đurđevca koje su već krenule tim putem. Očekujem da buduće Gradsko vijeće podrži i realizira ove zahtjeve jer će tek tada moći upravljati budućnošću Ludbrega, neovisno o političkim koalicijama, sviđanjima i dopadanjima, vertikalama i horizontalama. Dok god nam treba čekati nekoliko godina da Ministarstvo obrazovanja i znanosti odobri otvaranje još jednog razreda u srednjoj školi, primjerice CNC operatera, dotle će nam se mladi ljudi iseljavati i graditi Austriju, Irsku ili Njemačku umjesto Hrvatske - rekao je gradonačelnik Bilić.

Goste je pozdravila i Renata Potočnik, predsjednica Gradskog vijeća Grada Ludbrega.

- Već 2013. godine jasno smo poslali poruku da su nam svi stanovnici, neovisno o dobi, jednako važni. Tijekom godina povećali smo sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, osigurali sredstva za nabavku školskog pribora i osigurali sredstva za sufinanciranje produženog boravka u Osnovnoj školi Ludbreg. Grad se ne može razvijati bez zdravog poduzetništva pa smo donijeli i odluku o osnivanju Centra za razvoj poduzetništva d.o.o. koji danas diše punim plućima i polazište je mladim poduzetnicima. Ne smijemo zaboraviti ni Odluku o sanaciji odlagališta komunalnog otpada "Meka" u Ludbregu koja je utrla put do konačne realizacije sanacije odlagališta, vrijedne preko 30 milijuna kuna. Iste smo godine donijeli i Odluku o poticajima u poljoprivredi kojoj želimo vratiti mjesto koje joj je nekad i pripadalo kao jednoj od važnijih gospodarskih grana našega grada. Pamtit ćemo svakako donošenje Strategije razvoja Grada Ludbrega za razdoblje 2014.-2020. godina kojoj je temeljni strateški cilj stvaranje pretpostavki za ubrzani rast i razvoj te stvaranje novih radnih mjesta u kontekstu mogućnosti financiranja razvojnih projekata koje pružaju politike regionalnog razvoja EU. Odlukom gradskog vijeća osnovana je i zaklada "Ludberga" jer želimo biti i socijalno osjetljiv grad. Radili smo puno, mijenjali smo naš Ludbreg stalno imajući na umu da starinu povežemo s novinom. Nastojali smo kvalitetu života podići na višu razinu i nadam se da smo u tome uspjeli, a podržavaju nas i brojke jer smo 2016. godinu zaključili s 11,78 posto više zaposlenih na području Grada Ludbrega negoli ih je bilo na koncu 2013. godine - podsjetila je Renata Potočnik.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

- Danas smo imali prilike čuti koliko je projekata realizirano. Veseli me da razgovaramo o projektima jer o političkim programima mogu pričati svi, ali projekti su druga stvar. Potrebno ih je pripremiti, zatvoriti financijsku konstrukciju, odraditi i dati građanima na upotrebu - rekao je Anđelko Stričak.

Uručena javna priznanja

Svečana sjednica uvijek je prigoda za uručivanje javnih priznanja. Nagrada za životno djelo ove je godine uručena Đuri Bohnecu, poznatom ludbreškom poduzetniku, ali i istaknutom članu ludbreškog društvenog života. Đuro Bohnec već se 26 godina bavi obiteljskom djelatnošću otkupa i prerade mlijeka. Uz to, obiteljska tvrtka bavi se proizvodnjom raznovrsnih mliječnih proizvoda. Mljekara Bohnec proširila je djelatnost i na ugostiteljstvo i pekarstvo. Tvrtka zapošljava više od 50 zaposlenika te surađuje s više od 200 kooperantskih domaćinstava s područja ludbreške regije i šire. Osim uspješnog poslovanja mljekara Bohnec redovito je sponzorirala sportske, ali i druge udruge.

Sara Kolak, osvajačica zlatne olimpijske medalje, primila je Nagradu Grada Ludbrega. Sara je zbog svojih vrhunskih sportskih uspjeha zadužila grad Ludbreg te ga je kroz sport proslavila diljem svijeta.

Plaketa Grada Ludbrega dodijeljena je Centru Kovačić, obiteljskoj tvrtki koja postoji više od 20 godina, a od 2006. bavi se digitalnim tiskom te prati svjetske trendove i među vodećim je pružateljima usluga za domaće gospodarske subjekte. Plaketu je primio i Hrvački klub Ludbreg čiji su hrvači prošle godine na natjecanjima različitih rangova osvojili 129 medalja, od čega 44 zlatne, 34 srebrne i 51 brončanu. Također je po prvi put organiziran i velik međunarodni turnir na kojem je sudjelovalo 500 natjecatelja iz 11 država, a bila su organizirana i dva službena prvenstva Hrvatske. Dobitnik Plakete Grada Ludbrega je i Pjevačko društvo mladih Trinitas koje djeluje od 1994. godine u Župi Presvetog Trojstva Ludbreg.

Plaketu je primio i Športski nogometni klub Poljanec osnovan 1932. godine. Danas se seniorska ekipa natječe u ligi Nogometnog središta Ludbreg, a klub je posebno ponosan što je 2016. godine uspio oformiti ekipu mlađih pionira i uključiti ih u natjecanje. Klub već 85 godina okuplja mlade sportaše i perjanica je sporta u Poljancu. Među dobitnicima Plaketa Grada Ludbrega je i Dom za starije osobe sv. Josip iz Čukovca za uspješan rad i postignute rezultate u socijalnoj skrbi. U domu je  smještaj pronašlo 50 korisnika kojima skrb pruža 17 zaposlenih.

Uručene su i zahvalnice Grada Ludbrega koje su primili Tihomir Cenko, Zdravko Gložinić, Đurđa Novak, Antun Novota, Udomiteljska obitelj Jančić, Ivan Žerjavić i Stjepan Žganjer. Za najuspješnijeg učenika Osnovne škole Ludbreg proglašen je Gašpar Haramija, učenik osmog razreda, a za najuspješnijeg učenika Srednje škole Ivan Jovanović, učenik trećeg razreda smjera CNC operater. Nagrade su dobili zahvaljujući svojim uspjesima u školi, ali i brojnim izvannastavnim aktivnostima kojima su postali uzor svojim vršnjacima.

U ime svih nagrađenih obratio se dobitnik nagrade za životno djelo, Đuro Bohnec.

- Bio bih neiskren kad bih rekao da nisam ponosan na ovu Nagradu. Zahvaljujem onima koji su prepoznali naš rad i čestitam svima Dan grada Ludbrega - poručio je Bohnec.

Program su kulturno-umjetničkom izvedbom uveličali učenici Osnovne glazbene škole Ludbreg, a pjevao je i Mješoviti pjevački zbor Podravina.

Gradsko vijeće Ludbrega još je 1999. godine proglasilo 19. ožujka za Dan Grada Ludbrega. Dan Grada Ludbrega slavi se prema dokumentu pape Leona X datiranom od 19. ožujka 1513. godine. Naime, svetom bulom odnosno papinskim pismom, papa Leon X. je Ludbreg proglasio prošteništem Predragocjene Krvi Kristove zbog čega se više od šest stoljeća početkom svakog rujna hodočasti u Ludbreg.