Bilić: smanjujemo proračun za oko 3,5 milijuna kuna da bi pomogli gospodarstvu i građanima

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.4.2020. u 15:23h | Objavljeno u Našim krajem

U Gradu Ludbregu u tijeku su pripreme za sjednicu Gradskog vijeća koja će se održati idući tjedan i to online putem. Na sjednici će se odlučivati o setu mjera za sve kategorije pogođenog stanovništva u tijeku epidemije bolesti COVID-19.

– Na sjednici ćemo smanjiti proračun za nekih 3,5 milijuna kuna, a osigurati 900 tisuća kuna u fond za pomoć gospodarstvu, građanima i tako probati odgovoriti na mjere koje je donijela Vlada i koje smatram dobrima jer pružaju privatnom sektoru i gospodarstvu izdašnu pomoć i nadam se da će upravo ti sektori uspjeti preživjeti ovu situaciju – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg određene je mjere već pokrenuo.

– Sve dok djeca ne pohađaju vrtiće, roditelji ne moraju plaćati, mjesto u vrtiću im se čuva. Grad je preuzeo financiranje plaća ne samo u gradskom već i u privatnim vrtićima, a naravno očekujemo da se i vrtići prijave na mjere Vlade, a za ostatak uskače Grad Ludbreg – pojasnio je gradonačelnik.

Najavio je i mjere za obrtnike, a odnose se na sve one koji su prema odlukama nacionalnog stožera zatvoreni.

– Usmjerili smo se prema svim kategorijama radnoga stanovništva. Osigurali smo fond od nekih 400-tinjak tisuća kuna, pogođeni gospodarski subjekti, obrtnici moći će ispuniti zahtjev, a mi ćemo osigurati konkretnu financijsku pomoć u mjesečnim iznosima ovisno o broju prijavljenih uz naravno mjere Vlade na koje se moraju javiti što će biti uvjet za korištenje mjera iz gradskog proračuna. Ovim mjerama pridružujemo se borbi u očuvanju ranih mjesta i želimo pokušati pomoći obrtnicima da prežive ovo teško razdoblje – rekao je gradonačelnik Bilić.

Dodao je i kako će takvi subjekti biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade i odvoza otpada. Jedna od pogođenijih grana je i poljoprivreda, ovaj važan sektor u najgorem mogućem trenutku našao se pred zidom. Grad Ludbreg za njih će osigurati dodatnih 300 tisuća kuna.

– U ovom trenutku najugroženije grane su cvjećarstvo i uzgoj bobičastog voća. Osigurat ćemo izravne financijske pomoći u iznosu od 5 do 30 tiusća kuna ovisno o pogođenosti pojedinog poljoprivrednika. Proizvođačima bobičastog voća, prvenstveno jagoda, osigurat ćemo i korištenje hladnjače besplatno u našoj zadruzi, a nadamo se da ćemo uspjeti dogovoriti i dodatni otkup jagoda s nekim od otkupitelja. Razmišljamo i o pokretanju nekih drugih oblika zbrinjavanja voća poput izrade pekmeza i slično – kaže gradonačelnik.

Napominje da se ovim mjerama pomaže onima koji su ovog trenutka najugroženiji, a sve one mjere koje su predviđene proračunom Grada Ludbrega će se i dalje primjenjivati.

- Osigurali smo i dodatnih 200-tinjak tisuća kuna pomoći za sve naše sugrađane koji ostanu bez posla u ovoj situaciji. Predvidjeli smo u tom slučaju isplatu jednokratnih novčanih pomoći. Za njih smo također predvidjeli oslobođenje plaćanja komunalne naknade i plaćanja fiksnog dijela odvoza otpada – kaže gradonačelnik i najavljuje da će ovo biti štedna godina.

– Sve započete projekte nastojat ćemo prema planu provesti do kraja i nastojat ćemo da građani što manje osjete probleme s kojima će se suočiti sve jedinice lokalnih samouprava jer preko njihovih leđa provodit će se Vladine mjere. No ovo nije problem samo Grada Ludbrega već svih nas i unatoč tome želimo pomoći gospodarstvu i našim stanovnicima – poručuje gradonačelnik.