Belinoj lipi 2. mjesto u tijesnoj „borbi” za titulu Hrvatsko stablo godine

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.10.2019. u 13:19h | Objavljeno u Našim krajem

Belina lipa“ u Visokom, zaštićeni spomenik prirode i jedno od najstarijih stabala u Hrvatskoj, unatoč velikoj podršci i brojnim glasovima koje je dobila tijekom natjecanja, ipak nije uspjela osvojiti titulu Hrvatsko stablo 2019. godine.

Podsjetimo, natjecanje je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji sa Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama i Hrvatskim agrometeorološkim društvom, a u konkurenciji je bilo šest stabala.

Prestižnu titulu Hrvatsko stablo 2019. godine je s 20.129 glasova osvojio Zaljubljeni Ginko iz Daruvara, a u do kraja tijesnoj „borbi”, sa svega 800-tinjak glasova manje, Belina je lipa osvojila 2. mjesto, ostavivši iza sebe maksimirskog Gradskog dečka Dedeka koji je osvojio tek nešto više od tri tisuće glasova te Hrast kitnjak iz Vojakovačkog Osijeka, Hrast lužnjak iz prašume Prašnik i Bijelu murvu iz Brtonigle koji su zajedno osvojili manje od dvije tisuće glasova.

- Općina Visoko od srca zahvaljuje brojnim građanima koji su dali glas našoj Belinoj lipi. Bez obzira na ishod i dalje ćemo brinuti o Belinoj lipi te nastojati da ovaj najemotivniji i najprepoznatljiviji simbol Visokog bude prepoznat ne samo u cijeloj Hrvatskoj, već i u Europi. Belina lipa, stara čak 777 godina, to svakako  zaslužuje - ističu iz Općine Visoko.

Podsjetimo, Belina lipa je zaštićena još 1966. godine i ne samo da se ubraja među najstarija stabla u Hrvatskoj, nego ima veliki kulturno-povijesni značaj. Prema legendi, zasadio ju je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Arpadović kada je davne 1242. godine bježao pred Tatarima. O legendarnoj lipi je prije stotinu godina nepoznati pjesnik ispjevao pjesmu, a pod njezinom su se krošnjom odvijali svi važni događaji toga kraja.

- Stablo je trenutno u prilično lošem stanju, ali je važna činjenica da se regenerira. Također nadamo se da će se za Belinu lipu zainteresirati neka znanstvena ustanova koja će pomoći da se stablo što duže sačuva - kažu iz Općine.

 

Označeno u