Poljak: Ostanimo doma, odluke Stožera civilne zaštite RH moraju se poštivati

Varaždinske vijesti | 26.3.2020. u 10:45h | Objavljeno u Našim krajem

Očito propusnice i dalje stvaraju probleme građanima jer jako mijenjaju ustaljene navike. Tim nam se povodom obratila i jedna čitateljica s područja Općine Bednja navodeći da ima apsurdnu situaciju.

- Od Stožera Civilne zaštite Varaždinske županije nisam dobila odgovor. Sve koje kontaktiram, od svoje Općine Bednja do nekadašnje zajedničke Općine Ivanec, svi me upućuju uglavnom jedni na druge ili na županijski Stožer. I tako u krug – navodi čitateljica iz Rinkovca.

Kako kaže, do središta Općine, odnosno do samog mjesta Bednja ima šest kilometara u jednom smjeru, a do susjednog grada Lepoglave ima 2,5 kilometra.

- Moj svakodnevni život, kao i život mojih ukućana gravitira Lepoglavi. Moji roditelji imaju liječnika u Lepoglavi. U Rinkovcu nema dućana pa i kupovinu obavljamo u Lepoglavi, a i po gorivo idem do Lepoglave. Bednja nema ni banku – nabraja čitateljica.

Kaže da je od Stožera CZ Bednja tražila propusnicu za odlazak u drugu općinu zbog svakodnevnih potreba kao što je kupnja.

- Ali sam dobila odgovor da nemam ni jedne osnove po kojoj mogu dobiti propusnicu jer u Bednji imam dućan u kojem mogu podmiriti svoje potrebe. Činjenica jest da u Bednji postoje dva preskupa dućana za nabavku osnovnih potrepština, ali do njih moram voziti 12 kilometara u oba smjera i trošiti benzin dok do Lepoglave, ako treba, mogu i pješice. Ima li netko u našoj Županiji rješenje za ovu suludu i apsurdu situaciju ili će nas se sjetiti samo prije izbora – pita se čitateljica.

Načelnik Općine Bednja, Damir Poljak apelira da ljudi budu maksimalno strpljivi i da se pridržavaju svih preporuka.

- Svi smo mi do sada bili orijentirani prema određenim lokacijama, međutim odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite moraju se poštivati bez iznimke. Znam da se danas izuzetno teško prilagoditi novim odredbama, ali to je nažalost promjena koju moramo prihvatiti. Jednostavno ovaj period kada smo u samoizolacijama i zatvoreni nije lagan i apeliram na sve da se pridržavaju svih preporuka Nacionalnog stožera. Samo ćemo tako spriječiti širenje koronavirusa među populacijom. Na Bednji gotovo 40 posto populacije je starije od 60 godina i korona je opasnost za njih. Zdravlje našeg stanovnika nam je prioritet i sve drugo trenutno nije u fokusu koliko to da treba sačuvati zdravlje i živote naših mještana. Zato apeliram da maksimalno svi budu strpljivi i da se pridržavaju svih preporuka - naveo je načelnik Damir Poljak.

Također dodaje da će Općina Bednja u svom rebalansu proračuna osigurati novčana sredstva za pomoć starijim osobama.

- I sada dostavljamo hranu svima koji su u potrebi. Imamo organizirano osoblje koje onim koji su u potrebi pomažu oko dostave hrana i ostalih potrepština pred kućni prag. Zato ponovno apeliram ostanite doma - zaključuje načelnik Poljak.