BEDNJA Članovi Udruge branitelja Općine Bednja u Parkacu i Lipiku

VV | 16.12.2021. u 18:43h | Objavljeno u Našim krajem

Iako je od početka Domovinskog rata prošlo punih 30 godina, sjećanja na slavne ratne dane još su živa, baš kao i spomen na hrvatske vitezove koji su na oltar domovine položili ono najvrednije, svoje živote.

S bednjanskog područja u Domovinskom je ratu sudjelovalo 375 hrvatskih branitelja, njih šestorica su poginula, a mnogi su branitelji u obrani domovine i ranjeni.

Na 30. obljetnicu početka ratnih sukoba, članovi Udruge branitelja Općine Bednja 11. prosinca posjetili su Pakrac i Lipik, kako bi se zajedno prisjetili ratnih dana te odali počast svojim poginuli suborcima, a u Lipiku su ih dočekali gradonačelnik Vinko Kasana i i predstavnik udruge HVIDRA-e koji su zajedno s njima položili cvijeće i zapalili svijeće na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima.

udruga_branitelja_bednja_1.jpg

- Prisjetili smo se 1991. godine kad smo ovdje branili Hrvatsku. Sjećanja su još uvijek živa, kao i ponos što smo, unatoč brojnim žrtvama, uspjeli u onome za što smo se svi zajedno borili, a to je obraniti našu domovinu, kako bi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj – rekao je tajnik Udruge, Dražen Turibaka.

Članovi Udruge obišli su i spomen-obilježje u Pakracu, gdje ih je pozdravila gradonačelnica Anamarija Blažević.

- Izuzetno emotivno bilo je kod spomenika na mjestu na kojem su naši branitelji izgubili živote, a tih se dana prisjetio naš branitelj Ljubomir Briški kojemu je to bio prvi put da je nakon rata smogao snage doći na mjesto pogibije svojih suboraca, na mjesto na kojem je i sam bio teško ranjen – rekao je Turibaka.

U organizaciji obilaska Pakracu i Lipiku pomogao je i Mirko Druško koji je, kao jedan od zapovjednika ivanečke bojne 104. brigade, kod spomen-obilježja govorio o ulozi bednjanskih branitelja na pakračko-lipičkom ratištu, a članovi Udruge posjetili su i Daruvarske Toplice u kojima su za njih bili organizirani ručak i rekreacija.

udruga_branitelja_bednja_3.jpg

Udruga branitelja Općine Bednja danas broji 70 članova koji su, na čelu sa svojim predsjednikom Stjepanom Galincom, vrlo aktivni u društvenom životu, obilježavajući značajne datume iz Domovinskog rata, organizirajući radionice za branitelje te sudjelujući u brojnim humanitarnim akcijama, a jedna je od njih i ona u kojoj su prikupljali pomoć za stanovnike potresom pogođenih područja. Udruga je nedavno aplicirala na jedan od natječaja Ministarstva branitelja te je dobila sredstva za obilježavanje obljetnica vezanih uz Domovinski rat, kao i za sportsku opremu svojih članova.

- Moram izraziti veliku zahvalnost Općini Bednja i našem načelniku Damiru Poljaku na pomoći u pisanju programa za apliciranje na natječaj, ali i za svesrdnu pomoć koju nam kontinuirano pružaju u našem radu – naglasio je Turibaka.

Označeno u