Prostori nekadašnjeg kafića Retro Foto: B. Težak

Batinić potpisao ugovore o korištenju prostora s Klubom mladih Ivanec i KUD-om R. Rajter

VV | 8.5.2021. u 18:17h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Gradonačelnik Milorad Batinić na skromnoj je svečanosti Klubu mladih Ivanec i Mješovitom pjevačkom zboru KUD-a „Rudolf Rajter“ na korištenje predao reprezentativno uređene prostore za rad u objektu u ivanečkoj Nazorovoj 46 (bivši kultni kafić Retro).

Tom je prilikom ugovore o korištenju prostora potpisao s predsjednicom KMI-a Lucijom Šambar i predsjednikomZbora Darkom Stankom.

Iako se planiralo da se otvaranje jednog takvog objekta obilježi kakvim koncertom ili sličnom manifestacijom KMI-a i zbora, to nisu dopustile epidemiološke prilike, pa je otvaranje priređeno u najužem krugu predstavnika Grada, udruga, projektanata i izvođača.

A zadovoljstvo prekrasno uređenim objektom, koji će udrugama omogućiti najviše standarde rada, nije skrivao nitko.

- Ovaj objekt u prošlosti je služio i kao vrtić, knjižnica, glazbena škola, autoškola, u njemu su se održavali tečajevi, a bio je tu i kafić Retro. Na žalost, nekome je smetao te je prije nekoliko godina zgrada teško stradala u požaru. Ipak, svako zlo za jedno dobro. Grad je prepoznao potencijal ove zgrade te ju je odlučio rekonstruirati, obnoviti i dati je na raspolaganje za rad udruga civilnog društva - rekao je gradonačelnik Batinić.

- Zgrada je uređena i opremljena po najvišim standardima, a od 2019. do danas u građevinske radove i opremanje uloženo je gotovo 2,1 milijuna kuna. Ovo je za mene emotivan trenutak, jer dodjelom prostora ispunjavamo san brojnih ivanečkih generacija mladih koje nikad dosad nisu imale svoj prostor, a ujedno trajno rješavamo problem prostora KUD-a R. Rajter - zaključio je gradonačelnik.

Zahvaljujući Gradu na dodjeli prostora, predsjednica KMI-a Lucija Šambar napomenula je da ova udruga okuplja uglavnom studente.

- Udruga je vrlo aktivna, postoji 2,5 godine i sretni smo što smo prostorni problem uspjeli riješiti relativno brzo. Imamo veliku potrebu za prostorom koji namjeravamo koristiti za zabavu, učenje, predavanja, susrete i sl., a ideja nam ne nedostaje – poručila je mlada soc. pedagog. L. Šambar.

Dodjelom prostora za rad zadovoljan je i predsjednik KUD-a R. Rajter D. Stanko.

- Naš zbor se dosad iz prostora u prostor selio nebrojeno puta, praktički smo bili „beskućnici“. Ovime sada rješavamo uvjete za dugotrajniji rad i siguran sam da će se ovakva kvaliteta prostora pozitivno odraziti dolaskom novih članova u zbor, što će nam omogućiti nastavak rada i zadržavanje renomea jednog od najboljih zborova u Hrvatskoj - ocijenio je Stanko.

U ime Studija Nexar, skupu se obratio glavni projektant i idejni nositelj ovog projekta, mag. arh. Marko Friščić. On je svih proteklih godina na više načina bio angažiran na realizaciji ovoga projekta - kao član Kluba mladih Ivanec (kroz niz volonterskih akcija čišćenja, opremanja, uređenja interijera, montaže opreme), ali i profesionalno.

- S obzirom na to da je zgrada stara skoro 100 godina te da je kroz povijest bila više puta pregrađivana, određene teškoće u izvođenju radova bile su očekivane. Radovi su bili složeni i zahtjevni, a usto su se pojedine faze izvođenja poklopile s početkom epidemiološke krize. Zahvaljujući dobroj suradnji s izvođačem, zgrada je dovedena do faze useljenja i drago mi je što će biti namijenjena društvenoj funkciji – zaključio je Friščić.

Primopredaji je nazočio i predstavnik Ivan Fištrek, predstavnik izvođača, tvrtke ISF Ivanec.

Zgrada raspolaže sa četiri velika, iznimno komforna i suvremena prostora za rad udruga (s akustičnim panelima na stropovima, čajnom kuhinjomte ulaznimpretprostorom sa sjeverne strane i atraktivno dizajniranom nadstrešnicom s južne strane.

Objekt je prilagođen osobama s invaliditetom (ulazna rampa, sanitarni čvor za invalide).

Vanjska terasa popločena je tlakavcima. Svim tim ovaj su objekt i okoliš pretvoreni u prekrasnu cjelinu koju Grad Ivanec daruje svim svojim građanima uz želju da u njoj na što kreativniji način provedu svoje slobodno vrijeme.

retro4-010521jpg.jpg

retro8-010521jpg.jpg

retro12-010521jpg.jpg

retro16-010521jpg.jpg

retro-040521.jpg