Prostori nekadašnjeg kafića Retro Foto: B. Težak

Batinić potpisao ugovore o korištenju prostora s Klubom mladih Ivanec i KUD-om R. Rajter

VV | 8.5.2021. u 18:17h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Milorad Batinić na skromnoj je svečanosti Klubu mladih Ivanec i Mješovitom pjevačkom zboru KUD-a „Rudolf Rajter“ na korištenje predao reprezentativno uređene prostore za rad u objektu u ivanečkoj Nazorovoj 46 (bivši kultni kafić Retro).

Tom je prilikom ugovore o korištenju prostora potpisao s predsjednicom KMI-a Lucijom Šambar i predsjednikomZbora Darkom Stankom.

Iako se planiralo da se otvaranje jednog takvog objekta obilježi kakvim koncertom ili sličnom manifestacijom KMI-a i zbora, to nisu dopustile epidemiološke prilike, pa je otvaranje priređeno u najužem krugu predstavnika Grada, udruga, projektanata i izvođača.

A zadovoljstvo prekrasno uređenim objektom, koji će udrugama omogućiti najviše standarde rada, nije skrivao nitko.

- Ovaj objekt u prošlosti je služio i kao vrtić, knjižnica, glazbena škola, autoškola, u njemu su se održavali tečajevi, a bio je tu i kafić Retro. Na žalost, nekome je smetao te je prije nekoliko godina zgrada teško stradala u požaru. Ipak, svako zlo za jedno dobro. Grad je prepoznao potencijal ove zgrade te ju je odlučio rekonstruirati, obnoviti i dati je na raspolaganje za rad udruga civilnog društva - rekao je gradonačelnik Batinić.

- Zgrada je uređena i opremljena po najvišim standardima, a od 2019. do danas u građevinske radove i opremanje uloženo je gotovo 2,1 milijuna kuna. Ovo je za mene emotivan trenutak, jer dodjelom prostora ispunjavamo san brojnih ivanečkih generacija mladih koje nikad dosad nisu imale svoj prostor, a ujedno trajno rješavamo problem prostora KUD-a R. Rajter - zaključio je gradonačelnik.

Zahvaljujući Gradu na dodjeli prostora, predsjednica KMI-a Lucija Šambar napomenula je da ova udruga okuplja uglavnom studente.

- Udruga je vrlo aktivna, postoji 2,5 godine i sretni smo što smo prostorni problem uspjeli riješiti relativno brzo. Imamo veliku potrebu za prostorom koji namjeravamo koristiti za zabavu, učenje, predavanja, susrete i sl., a ideja nam ne nedostaje – poručila je mlada soc. pedagog. L. Šambar.

Dodjelom prostora za rad zadovoljan je i predsjednik KUD-a R. Rajter D. Stanko.

- Naš zbor se dosad iz prostora u prostor selio nebrojeno puta, praktički smo bili „beskućnici“. Ovime sada rješavamo uvjete za dugotrajniji rad i siguran sam da će se ovakva kvaliteta prostora pozitivno odraziti dolaskom novih članova u zbor, što će nam omogućiti nastavak rada i zadržavanje renomea jednog od najboljih zborova u Hrvatskoj - ocijenio je Stanko.

U ime Studija Nexar, skupu se obratio glavni projektant i idejni nositelj ovog projekta, mag. arh. Marko Friščić. On je svih proteklih godina na više načina bio angažiran na realizaciji ovoga projekta - kao član Kluba mladih Ivanec (kroz niz volonterskih akcija čišćenja, opremanja, uređenja interijera, montaže opreme), ali i profesionalno.

- S obzirom na to da je zgrada stara skoro 100 godina te da je kroz povijest bila više puta pregrađivana, određene teškoće u izvođenju radova bile su očekivane. Radovi su bili složeni i zahtjevni, a usto su se pojedine faze izvođenja poklopile s početkom epidemiološke krize. Zahvaljujući dobroj suradnji s izvođačem, zgrada je dovedena do faze useljenja i drago mi je što će biti namijenjena društvenoj funkciji – zaključio je Friščić.

Primopredaji je nazočio i predstavnik Ivan Fištrek, predstavnik izvođača, tvrtke ISF Ivanec.

Zgrada raspolaže sa četiri velika, iznimno komforna i suvremena prostora za rad udruga (s akustičnim panelima na stropovima, čajnom kuhinjomte ulaznimpretprostorom sa sjeverne strane i atraktivno dizajniranom nadstrešnicom s južne strane.

Objekt je prilagođen osobama s invaliditetom (ulazna rampa, sanitarni čvor za invalide).

Vanjska terasa popločena je tlakavcima. Svim tim ovaj su objekt i okoliš pretvoreni u prekrasnu cjelinu koju Grad Ivanec daruje svim svojim građanima uz želju da u njoj na što kreativniji način provedu svoje slobodno vrijeme.

retro4-010521jpg.jpg

retro8-010521jpg.jpg

retro12-010521jpg.jpg

retro16-010521jpg.jpg

retro-040521.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci