Batinić o ulici Jezerski put: Asfaltiranje je bilo dogovoreno još kada Čačić nije bio župan

Varaždinske vijesti | 15.11.2017. u 12:35h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Nakon objave teksta o otvaranju ulice Jezerski put kojem je nazočio župan Radimir Čačić, na njegove je izjave reagirao ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić.

Njegovo reagiranje prenosimo u cijelosti.

"Poučen primjerima silne brige za dobro građana koju aktualni župan u zadnje vrijeme pokazuje hodočasteći u gradove i općine koje već nekoliko mandata uzastopno vode HNS-ovi gradonačelnici i načelnici, pri čemu ne propušta priliku da ih u maniri pakosnog seoskog političara omalovažava, vrijeđa i optužuje za nesposobnost te namjerno obmanjuje građane krivim tumačenjem problematike, ni najmanje nisam iznenađen retorikom i optužbama koje je Čačić na moj račun iznio prilikom „svečanog otvaranja" Ulice Jezerski put u Ivancu u subotu 11. studenog.

No, kako su čist obraz i istina - za razliku od Vašeg, g. Čačiću - osnova mog osobnog rada i političkog habitusa, na Vaše objede moram reagirati kako ne bi ostale nedemantirane laži koje ste bez elementarne provjere istinitosti činjenica i bez ikakvog moralnog skrupula izrekli pred građanima.

Kažete: „Gradonačelnik Batinić nije se odazvao pozivu da dođe na otvorenje - možda mu je bilo neugodno pred građanima". Točno je. Gradonačelniku Batiniću doista jest neugodno pitajući se kamo je nestao nekadašnji političar od formata. Jer nekadašnjem Čačiću bilo bi ispod elementarne ljudske i profesionalne razine prozivati me da se nisam odazvao pozivu na otvaranje, a istovremeno „zaboraviti" reći građanima da na skup - nisam ni bio pozvan.

Preciznije, protokol Županije poziv za „otvaranje" poslao je u petak, 10. studenog, nakon završetka službenog radnog vremena gradskih službi na e-mail Grada, pri čemu se jako dobro znalo da tajnice nakon 15 sati neće biti u uredu i da će pošta biti otvarana tek u ponedjeljak. Dugogodišnja dobra praksa i uhodan običaj Varaždinske županije da što po protokolarnim običajima, a što iz elementarne pristojnosti, takve pozive šalje direktno gradonačelniku i/ili Upravnom odjelu za poslove gradonačelnika, ovdje je zaobiđen. Stoga se nameće zaključak da ili protokol ne zna svoj posao ili da se aktualni župan spustio na razinu političkog podmetanja najprimitivnije razine, a sve kako bi izbjegao susret i bilo kakvo suočavanje sa mnom. Boji li me se pogledati u oči?

Građanima za informaciju, na skup su bili pozvani i mediji, ali za razliku od Grada Ivanca, njima je poziv stigao na vrijeme, u okvirima redovitog radnog vremena (u 14.25 sati).

I da ne bude greške: Skup koji je bio pompozno najavljen kao „svečano otvaranje Ulice Jezerski put", čime se očito široj javnosti htjela sugerirati investicija višeg ranga, u stvarnosti je bio obilazak dionice na kojoj je obnovljen asfalt (ova ulica postoji dugi niz desetljeća pa se nije ni mogla „otvarati"), što je događaj koji političaru iole ozbiljnijeg backgrounda ne bi smio biti povod srozavanja ovakve vrste.

Aktualni župan na skupu je, kao i obično, rekao svašta, ali istine ponajmanje. U vezi optužbi da Grad nije vodio računa o cesti Jezerski put - Punikve, točno je da su se prepiske, razgovori i pregovori sa ŽUC-om vodili niz godina. Na izričit zahtjev i poziv M. Batinića, 21. veljače 2017. godine on je osobno, sa suradnicima iz gradskih službi i ravnateljem ŽUC-a T. Osonjačkom, ponovno obišao kritične prometnice, pri čemu je na licu mjesta dogovoreno saniranje kritičnih dionica ceste, a posebno spoja Punikve - Jezerski put. Dakle, asfaltiranje je bilo dogovoreno još u vrijeme kada Čačić nije bio župan, a sva naknadna pamet u vezi s time je suvišna. O tome su, uz gradska glasila, izvijestili i brojni drugi mediji.

Nadalje, što se tiče upita građana u vezi modernizacije Ul. Jezerski put, gradonačelnik je prilikom obilaska ulice i razgovora s građanima na licu mjesta 11. svibnja 2017. kazao da će se u dijelu ulice izvoditi radovi na izgradnji kanalizacije (Aglomeracija Ivanec) te da se zbog toga ovdje ne mogu planirati veći radovi jer bi bilo neodgovorno utrošiti visoka novčana sredstva za rekonstrukciju, a da će se ona nakon toga ponovno morati raskopati. Naglasio je također da će se Grad kod ŽUC-a založiti da se ova ulica obnovi odmah nakon završetka radova na Aglomeraciji. To je istina, ali ona Čačića, naravno, ne zanima.

Izjava Čačića da Grad nije sufinancirao modernizaciju ceste sitno je podmetanje. Opće je poznata činjenica da se Grad Ivanec već dugi niz godina novčano i logistički uključuje u sve radove koje na prometnicama izvodi ŽUC te da ih u pravilu sufinancira s 25%. U razdoblju od 2005. do 2017. Grad Ivanec je ŽUC-ove radove direktno sufinancirao s 5,34 milijuna kuna iz proračuna, dok je u prateće radove u zadnjih 10 godina uložio još dodatnih 716.500 kuna. S obzirom na to, postavljam županu pitanje: Zašto, po istoj analogiji, ŽUC ne bi s 25% sufinancirao asfaltiranje ivanečkih gradskih cesta?

I na kraju još jedna stvar, koju župan očito, ne zna. Temeljem zahtjeva o prekategorizaciji koji je pokrenuo Grad Ivanec i Odluke o prekategorizaciji objavljene u NN 103/17 (a koja je na snagu stupila 20. 10. 2017.), dio Ulice Jezerski put (od Kukuljevićeve do Zelenog dola), koji je prije bio županijska, postao je nerazvrstana cesta, dakle, pod ingerencijom Grada.

U tom kontekstu, g. Čačiću, samo Vam mogu zahvaliti što ste asfaltirali - gradsku cestu."

Označeno u