Antun i Gabrijela Golubić pridružili se časnom popisu od 122 Pravednika među narodima

VV | 29.4.2022. u 11:12h | Objavljeno u Našim krajem

Pokojni Ludbrežani Antun i Gabrijela Golubić u četvrtak su se službeno pridružili časnom popisu od 122 Pravednika među narodima. Riječ je o velikom priznanju kako za Grad Ludbreg, tako i za cijelu Hrvatsku.

- Moramo se sjećati kako ne bismo zaboravili. Imamo obavezu, prema sebi samima i prema budućim generacijama, prisjećati se ovog strašnog događaja, kao lekcije i kao upozorenja - rekao je tako veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor u Ludbregu.

Ovo priznanje dodjeljuje jeruzalemski Memorijalni centar Jad Vašem čiji je glavni zadatak očuvanje sjećanja na žrtve holokausta i odavanje priznanja onima koji su u najmračnijim danima čovječanstva riskirali svoju sigurnost kako bi spasili živote progonjenih Židova i njihovih obitelji.

„Tko spasi jedan život, spasio je cijeli svijet!“ – misao iz knjige Talmud, ugravirana je u medalju odlikovanja Pravednik među narodima.

Jedni od njih su i Antun i Gabrijela Golubić koji su za vrijeme holokausta pod svoju je skrb uzela židovskog dječačića Chaima Yaakova Mozesa nakon što su mu majka i otac odvedeni u logore smrti te mu tako spasili život.

Da je riječ o velikom priznanju za Grad potvrdio je i gradonačelnik Dubravko Bilić istaknuvši ponos što su Ludbrežani tijekom Drugog svjetskog rata znali izabrati pravu stranu i pokazati dobrotu koja spašava ljudske živote.

-Danas iskazujemo čast obitelji Golubić koja je tijekom 2. svjetskog rata i ustaškog proganjanja i ubijanja primili jedno židovsko djece i čuvali ga u svojoj obitelji za cijelo vrijeme trajanja rata. Na taj način spasili su jedan život koji je kasnije proizveo puno dobra. Na taj način pomogli su da svemir ostane u balansu nakon svega što su neki drugi zli ljudi činili drugima iz čiste obijesti, nerazumijevanja povijesti ili nerazumijevanja ljudskosti – poručio je Bilić.

Veleposlanik Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor koji je naglasio važnost današnjeg dana kada se Izrael prisjeća 6 milijuna židovskih žrtava ubijenih tijekom holokausta.

– Jako je simbolično što smo danas ovdje u Ludbregu kako bismo odali počast nežidovskoj obitelji koja je riskirala svoje živote kako bi spasila život jednog židovskog dječaka koji je zahvaljujući njima živ – rekao je veleposlanik Mor.

Naglasivši kako bi građani sve Pravednike među narodima trebali smatrati herojima, Mor je zaključio kako je ovo možda mali korak za Hrvatsku u smjeru suočavanja s vlastitom prošlošću i pomicanja s kulturnih ceremonija na kulturno prisjećanje.

Ovo časno priznanje preuzeo je nasljednik obitelji Golubić, Vlado Herceg iz Ludbrega. Zahvalivši na nagradi, Herceg je kazao kako mu je čast što su njegovi rođaci spasili nečiji život.

– Sjećam se da su Yaakova, koji je dan danas živ i živi u Izraelu primili kao svoje dijete jer su nažalost imali tragediju u svojoj obitelji. Izgubili su sina koji je stradao od zaostale mine pa su se nadali da će dječak ostati kod njih, imali su mogućnosti da ga hrane, no situacija je bila takva da su rođaci došli po njega i odveli ga u Izrael gdje još uvijek živi – pojasnio je Herceg koji će preko izraelskog Veleposlanstva stupiti u kontakt s Yaakovom kako bi mu dao do znanja da nije zaboravljen.

Svečanosti su prisustvovali i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, savjetnica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Melita Mulić te međimurski župan Matija Posavec.

IMG_6359-scaled.jpg

IMG_6364-scaled.jpg

IMG_6378-scaled.jpg