Antifašističke udruge iz Varaždina, Ivanca i Ludbrega obilježile tužnu obljetnicu na Kalniku Foto: M. Dretar

Antifašističke udruge iz Varaždina, Ivanca i Ludbrega obilježile tužnu obljetnicu na Kalniku

Varaždinske vijesti | 24.9.2022. u 21:03h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Predstavnici antifašističkih udruga iz Varaždina, Ivanca i Ludbrega obilježili su 79. godišnjicu pokolja ranjenika u partizanskoj bolnici u Stupama na Kalniku.

- Događaj koji se zbio 21. rujna 1943. duboko se usjekao u sjećanja svjedoka koji su netom poslije otkrili tragove zločina. Dvije satnije ustaša koje su došle od sela Kamešnice neprimjetno su stigle do šumske bolnice u kojoj se tada liječilo blizu 100 ranjenih i bolesnih partizana. Nakon kraće borbe, ustaše su zauzeli bolnicu i masakrirali 12 nepokretnih ranjenika, a dvije medicinske sestre silovali i zaklali. Na mjestu masovne grobnice podignut je spomenik koji je nakon 1990. godine devastiran i uništen do neprepoznatljivosti. Ostali su tek dijelovi betonskih stupova koji su simbolizirali bolničke šatore, a cijelo je mjesto zapušteno. Unatoč tome, Stupe se tradicionalno posjećuju na dan pada i pritom održi skromna komemoracija - napominje Milivoj Dretar, povjesničar i predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

- Varaždinski antifašisti obilježili su i godišnjicu prvog oslobođenja Varaždinskih Toplica (29. rujna 1943.). Obišli su spomenike na topličkom području, u Poljani, Svibovcu i Varaždinskim Toplicama te polaganjem cvijeća i minutom šutnje za stradale odali počast palim borcima i žrtvama fašizma - dodao je Dretar i napomenuo kako je ovo bila prigoda da se održi i sastanak Predsjedništva na temu nadolazeće središnje svečanosti u Šemovcu - 79. obljetnicu Šemovečke bitke.

antifasisti_kalnik_milivoj_dretar_rujan_2022_1.jpg

antifasisti_kalnik_milivoj_dretar_rujan_2022_2.jpg

antifasisti_kalnik_milivoj_dretar_rujan_2022_3.jpg