Antifašisti će ove godine obilježiti 75. godišnjicu osnutka Kalničkog partizanskog odreda Foto: ZUABA

Antifašisti će ove godine obilježiti 75. godišnjicu osnutka Kalničkog partizanskog odreda

V.M./Varaždinske vijesti | 28.3.2017. u 12:24h | Objavljeno u Našim krajem

Kompletiranjem svih skupština te konačnom, onom Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije, antifašisti su pripremili programe rada u 2017. godini za preko 200 članova antifašističkih udruga te simpatizera.

I ove godine neće izostajati aktivnosti koje neće biti namijenjene samo članovima udruga, već i širem krugu građanstva te posebno mladima.

Posebno će obilježiti 75. godišnjicu osnutka Kalničkog partizanskog odreda, prve antifašističke oružane formacije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. U tu se svrhu pripremaju okupljanja u Hrastovskom kod Ludbrega te u Jalkovcu gdje će se kod Spomen-kuće jalkovečkim žrtvama održati Susreti mladih.

- Navedena aktivnost ostvarit će se u suradnji s varaždinskim osnovnim školama, a cilj je bolje poznavanje zavičajne prošlosti Drugog svjetskog rata. Nadamo se potpori i suradnji sa svima zainteresiranima, stoga pozivam sve ljude dobre volje da nam se priključe u radu - rekao je prof. Milivoj Dretar, predsjednik ZUABA Varaždinske županije.

Antifašisti predviđaju posjete i Danici – prvom ustaškom logoru u NDH, Lepoglavi, Jasenovcu, Kumrovcu, Kozari, a ljeti će posjetiti memorijalno selo Lipa kod Rijeke i Opatiju.

Tu su i obljetnice kao što su 76 godina od podizanja ustanka u Turčinu i 74 od prvog oslobađanja Varaždinskih Toplica te Šemovečke bitke.

- U rujnu će antifašisti organizirati filmsku projekciju „Neželjena baština“, dokumentarni film o rušenju spomeničke NOB baštine u Hrvatskoj. Mnogo je aktivnosti za skromnu udrugu pa antifašisti očekuju potporu Varaždinske županije i ostalih jedinica lokalne samouprave svom radu - poručili su.

antifašisti_vz_1.jpg

antifašisti_vz_3.jpg