Američki antropolog posjetio spilju Vindiju i Općinu Donja Voća

Varaždinske vijesti | 21.4.2024. u 16:05h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnica Sanja Kočet ugostila je uglednog američkog antropologa prof. emeritus Fred H. Smith sa Sveučilišta države Illinois koji se odazvao pozivu načelnice Kočet i posjetio, tokom svog boravka u Hrvatskoj, spilju Vindiju u pratnji prof. dr. sc. Ivora Karavanića, redovitog profesora Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Umirovljeni američki antropolog prof. Fred H. Smith jedan je od vodećih znanstvenika na području proučavanja neandertalaca i evolucije anatomski modernih ljudi, a prvi je u svijetu ukazao na važnost antropoloških nalazišta u Hrvatskoj.

Profesor Smith već gotovo 50 godina proučava nalaze euroazijskih fosilnih ljudi, a posebno se istaknuo analizama neandertalskih ostataka iz Krapine i Vindije.

Objavio je veliki broj knjiga, stručnih članaka i radova, provodio je terenska i laboratorijska istraživanja u Europi, zapadnoj Aziji i Africi te predavao na sveučilištima u Hamburgu i Tuebingenu (Njemačka) i Zagrebu (Hrvatska).

Pozivu i posjetu su se priključili predstavnici iz Javne ustanove za zaštitu prirode Varaždinske županije te predsjednica KUD-a Voća gđo. Ljubica Galić.

Načelnica Kočet u suradnji sa svojim suradnicima predstavila je profesoru Smithu odrađeno po pitanju zaštite spilje Vindije, ali i planove u narednom razdoblju od strane lokalne zajednice i Varaždinske županije.

Profesor Smith izrazio je zadovoljstvo gostoprimstvom i narednim planovima te istaknuo kako stoji Općini kao i svima ostalima na raspolaganju sa stručnog aspekta u realizaciji zacrtanih planova za naredno razdoblje.

Načelnica Kočet ovom je prilikom istaknula kako je zabrinjava činjenica da danas, u vremenu kada mnogobrojne zemlje svoja nalazišta s ponosom pokazuju svjetskim znanstvenicima i široj javnosti, lokalitet spilja Vindija - jedno od najvažnijih prapovijesnih nalazišta u Hrvatskoj i srednjoj Europi, još uvijek nije među njima te zapravo prikazuje negativnu stranu odnosa prema značajnoj arheološkoj baštini.

Ono što je napomenuto kod ovog posjeta, a što se isticalo i ranije, u postupku je realizacija adekvatne zaštite, ali se pozornost skreće i na žurnu sanaciju kao i na daljnju zaštitu profila što je zadatak struke i Ministarstva. Nakon adekvatne zaštite i nadzora nad ovim lokalitetom uz kontrolirani posjet, spilja Vindija može pridonijeti izvrsnoj promidžbi ovog kraja, a onda i čitave zemlje, ali i promocije i razvoja turizma.