Ako želite osjetiti dašak prošlosti navratite u ludbrešku Bakinu hižu

V.V. | 17.12.2016. u 11:59h | Objavljeno u Našim krajem

Razasuta slama po tlu, ukrasi od krep papir, pšenica, božićne pjesme... Tako je i ove godine izgledao Božić u Bakinoj hiži. Sve s ciljem da nas sve podsjeti na Božić kakav je nekad bio. "Žene iz Centra svijeta" koje su organizator programa žele od zaborava otrgnuti nekadašnje običaje vezane uz najradsoniji blagdan u godini.

- Jedino mi, Žene iz Centra svijeta imamo u Ludbregu ovakvu hižu i to zahvaljujući svima okupljenima. Ovo mjesto je naš topli dom, sigurno da vam se odmah kad uđete roje misli "kak je to negda zgledalo pri babici". Presretna sam što udruga živi - rekla je Franciska Schubert, predsjednica Udruge "Žene iz Centra svijeta".

Na otvorenju izložbe u Bakinoj hiži u plahti je unesena slama, a potom su krenule i božićne pjesme. Veselje i radost nadopunili su mirisi domaćih kolača. Želite li zaviriti u prošlost i doznati još više o tradicionalnom Božiću u našem kraju, vrata Bakine hiže otvorena su za svakoga jer Bakina hiža nije muzej, već mjesto koje svakodnevno živi pa stoga ne čudi ni stalni projekti i angažman članica Udruge.

lud2

- I ove godine napravili smo velike stvari, velike za dušu, ali i velike za našu ludbrešku publiku. Uključili smo se u projekt "Živimo zajedno, starimo kvalitetno" zajedno s drugim ludbreškim udrugama. Starost je sama po sebi tužna, htjeli mi to ili ne. Nikada nismo klonule duhom, niti nećemo dok god postojimo moramo se sami izboriti za taj kvalitetan život. Stavimo osmijeh na lice, izađimo van među ljude, nemojmo se zatvarati u kuće. Još uvijek imamo snage, ideje i volje, a volja je pokretač svega, da nešto učinimo za sebe, druge i za naš dragi Ludbreg. Kroz projekt mi smo uglavnom usredotočile se na rad sa najmlađima. Ta kvaliteta naše starost pokazala se u tome što smo mladu djecu iz vrtića i osnovne škole učile radu sa vunom. Zajedno smo izradili stotine cofeka kojima će ukrasiti svoje jelke. To je veliko zadovoljstvo za njih, njihove roditelje, bake i djedove. U ovoj hiži na jednom zidu imamo naše Ludbrežane, onih koje više nema. Sada skupljamo fotografije ludbreških mladenci. - zaključila je F. Schubert.

I za kraj članice ludbreške udruge poručuju da su takva druženja bit Božića, a ne jurnjava po dućanima. Ako želite osjetiti dašak prošlosti navratite u ludbrešku Bakinu hižu.