Aglomeracija Varaždinske toplice ide u realizaciju i prije roka

Napisao/la: vv -
Aglomeracija Varaždinske toplice ide u realizaciju i prije roka Foto: Ilustracija

Projekt "Sustav prikupljanja i odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Varaždinske Toplice" ide u realizaciju ranije od roka koji je zadan prema vodnokomunalnim direktivama. Projekt vrijedan oko 48,9 milijuna kuna financirat će se sredstvima iz programa Kohezije u iznosu od 34,8 milijuna kuna te nacionalnim sredstvima u iznosu od 14,1 milijun kuna (državni proračun, Hrvatske vode, proračun Grada).

- Navedeni projekt pripada skupini aglomeracija od dvije to 10 tisuća stanovnika, te sukladno preuzetim obavezama treba biti usklađen s Direktivom o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda do 31. prosinca 2023. godine. No zbog opasnosti zagađenja termalnih izvora iz propusnih septičkih jama i zbog direktnog ispuštanja nepročišćenih voda u otvorene vodotoke potrebno je dodatno naglasiti veliku važnost brze implementacije projekta – objasnio je direktor Varkoma Vlado Vlašić.

Obzirom da su termalne vode iz bolnice i toplica spojene su na kanalizacijski sustav, otpadna voda iz kućanstava i industrije se razrjeđuje, te ih je potrebno izdvojiti iz kanalizacijskog sustava. Uz to, iz kanalizacijskog sustava potrebno je izdvojiti i nekoliko izvora termalne vode, kao i dva potoka bujičara. Valja napomenuti i kako dijelovi naselja Varaždinskih Toplica, Tuhovca i Svibovca nemaju izgrađenu kanalizacijsku mrežu, a odvodnja kućanskih otpadnih voda rješava se prvenstveno septičkim i sabirnim jamama ili direktnim ispuštanjem u ulične kanale, što za posljedicu ima negativan utjecaj na zdravlje čovjeka i njegovu okolinu.

Aglomeracija Varaždinske Toplice inače teritorijalno zauzima dio Grada Varaždinske Toplice i obuhvaća grad Varaždinske Toplice i naselja Tuhovec, Lukačevec Toplički, Svibovec i Jalševec Svibovečki, a pripada području Varaždinske županije kao šire jedinice regionalne samouprave.

Postojeći izgrađeni sustav odvodnje Varaždinskih Toplica obuhvaća naselja Varaždinske Toplice, Tuhovec i Svibovec s ukupnom duljinom gravitacijskih kanala oko 17.050 m.

Projekt "Sustav prikupljanja i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Varaždinske Toplice" obuhvaća rekonstrukciju, izgradnju i proširenje kanalizacijske mreže (oko 12.000 m, 5 crpnih stanica i jedan retencijski bazen) te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadne vode Varaždinske Toplice kapaciteta 6.500 ES s II. stupnjem pročišćavanja.

- Provedbom projekta postići će se uređenje prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u skladu s Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda. Uz to, realizacijom projekta postiže se i povećanje priključenosti stanovništva na sustav odvodnje sa 72 posto u 2016. godini na 94 posto krajem realizacije projekta (2020. godina). Za cjelokupnu duljinu mreže izrađena je sva potrebna projektna dokumentacija, a građevinske dozvole su u tijeku ishođenja. Ukupno su izrađena tri glavna projekta – rekao je Vlašić.

Studija izvodljivosti načelno prihvaćena od strane JASPERS-a, a izrađena je i radna verzija Aplikacije. Ugovorena je, te je u izradi dokumentacija za nadmetanje u skladu s planom provedbe nadmetanja definiranim Studijom izvedivosti.

Objava natječaja za izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda očekuje se u svibnju 2017.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.