78. obljetnica prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske

Varaždinske vijesti | 26.9.2021. u 18:51h | Objavljeno u Našim krajem

Pod pokroviteljstvom grada Varaždinskih Toplica održana je komemoracija u nedjelju 26. rujna 2021. godine, povodom 78. obljetnice prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske u kojima je, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi, 29. rujna 1943. g. na blagdan Svetog Mihovila, bez suđenja mučeno i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika, a koje su poubijane i pokopane na nekoliko lokacija na području grada Varaždinskih Toplica.

Na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve prisustvovali su gospođa Tanja Antunović Hadžić načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u Ministarstvu hrvatskih branitelja, izaslanica ministra Tome Medveda, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Zdravko Maltar -  Hrvatski domobran – Novi Marof i Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta, gradonačelnica Dragica Ratković, izaslanica župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka.

Nedjeljnom komemoracijom obilježila se i 18. obljetnica blagoslova spomen križa koji je na grobištu u šumi Jakšenica iznad Leskovca, 28. rujna 2003. blagoslovio, i misu zadušnicu za žrtve predvodio, mons. Marko Culej, prvi biskup Varaždinske biskupije te ujedno i 7 godina od kad je, u studenome 2014.  izvedena ekshumacija 72 žrtve koje su potom prevezene na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb radi daljnje obrade.