28 godina od oslobađanja zapadne Slavonije: U Ivancu obilježena obljetnica "Bljeska" Foto: UDVDR Ivanec

28 godina od oslobađanja zapadne Slavonije: U Ivancu obilježena obljetnica "Bljeska"

Varaždinske vijesti | 1.5.2023. u 17:32h | Objavljeno u Našim krajem

Kao i svake godine 1. svibnja, prigodnom komemoracijom, uz paljenje svijeće trobojnice i molitvom kod Centralnog križa na groblju u Ivancu, izaslanstvo Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata PVŽ Ogranak Ivanec i HVIDR-e Ivanec obilježilo je početak Vojno-redarstvene akcije Bljesak.

Prisjetili su se stradalih kolega u Vojno-redarstvenoj akciji Hrvatske vojske i specijalne policije RH, koja je počela 1. svibnja 1995. godine u ranim jutarnjim satima.

- Krajnji cilj je bio ući Okučane, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području. Munjevitim udarom iz više smjerova u neviđeno kratkom vremenu razbijen je cijeli 18. zapadnoslavonski korpus srpske vojske krajine. U manje od trideset dva sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji - ističu iz UDVDR Ivanec.

Oslobađajući zapadnu Slavoniju poginuo je, ili od posljedica ranjavanja preminuo, 51 pripadnik Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

- U Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak najviše hrvatskih branitelja s našeg područja sudjelovali su kao pripadnici Specijalne jedinice policije PU varaždinske RODA i 104. brigade HV. Uspjeh ove akcije posebno se emotivno doživljava među hrvatskim braniteljima našega kraja, s obzirom na to da su mnogi, kao pripadnici Jedinice za posebne zadatke MUP-a Republike Hrvatske Rakitje, potom Policijske postaje Ivanec, 1. Gardijske brigade Tigrovi, a najviše kao pripadnici 2. ivanečke bojne 104. Brigade, tijekom 1991. i 1992. godine sudjelovali u obrani velikog dijela zapadne Slavonije - napomenuli su iz UDVDR Ivanec.

udvdr_ivanec_bljesak_01052023_1.jpg