Ivanec: Niz radova na prometnoj, komunalnoj i društvenoj infrastrukturi Foto: B. Težak

Ivanec: Niz radova na prometnoj, komunalnoj i društvenoj infrastrukturi

Varaždinske vijesti | 17.5.2021. u 10:22h | Objavljeno u Našim krajem

Šire administrativno područje grada Ivanca pretvoreno je u golemo gradilište na kojemu je u tijeku niz radova na gradnji cestovne i komunalne infrastrukture.

Prije svega, završava kapitalni gradski projekt, rekonstrukcija Ulice E. Kumičića. U tijeku su završni radovi na polaganju finog sloja asfalta na više od 400 metara kolničke trase, na nogostupe, na cijeli ulični odvojak prema dječjem igralištu, uključujući i asfaltiranje prilaza kućama. Time u samu završnicu ulazi ovaj kapitalni gradski projekt, u čiju je realizaciju Grad uložio 2,4 milijuna kuna.

Uz rekonstrukcijske radove financirane iz gradskog proračuna, tomu treba dodati i radove na rekonstrukciji vodovodne mreže, gradnji sekundarne oborinske odvodnje u Kovačićevoj i postavljanju dijela nove plinske mreže, što su radovi koje su izvodili i financirali Ivkom-vode i Ivkom-plin. Idućih dana još slijedi finalno uređenje zelenih površina, iscrtavanje ulice i postavljanje dvaju uspornika prometa.
Novi radovi na proširenju županijskih cesta

Grad Ivanec i ŽUC nastavljaju radove na cestama na području grada Ivanca kojima upravlja Varaždinska županija, odnosno ŽUC. Nakon nedavnog početka radova na gradnji nogostupa i uređenju pješačkog prijelaza uz ŽC u Radovanu, započeli su i najavljeni radovi na proširenju lokalne ceste u naselju Osečka, gdje će se na kritičnom dijelu zacijeviti dio odvodnih jaraka, urediti oborinska odvodnja i proširiti prometnica. Na njoj je, osobito zimi, dolazilo do problema jer nije bilo mogućnosti mimoilaženja vozila, a zbog sve gušćeg prometa sigurnosni problemi bili su sve veći.

Ovaj projekt zajednički financiraju ŽUC i Grad Ivanec u omjeru 75%-25%, a vrijednost radova na ovoj dionici iznosi oko 234.000 kuna. Po istom modelu se financiraju i radovi u Radovanu. Ukupna ulaganja Grada Ivanca i ŽUC-a u poboljšanje prometne infrastrukture u ovoj fazi iznose oko 323.000 kuna.

Na jednak način, poručuje gradonačelnik M. Batinić, ove i u predstojećim godinama rješavat će se i druge kritične županijske cestovne dionice na području grada Ivanca.
Fasade na četiri društvena doma

Počeli su i radovi na izvedbi fasada na društvenim domovima u Kaniži, Gečkovcu-Vuglovcu, Škriljevcu i Osečkoj. Temeljem provedenog postupka javne nabave, Grad je izvedbu fasada na objektima u Kaniži i u Osečkoj povjerio ivanečkoj tvrtki Izolacijski sustavi Fištrek. Ugovorena vrijednost radova za objekt u Kaniži je blizu 160.000 kuna, a u Osečkoj 161.800 kuna. Kod doma u Kaniži uredit će se i oborinska odvodnja.
Na društvenim domovima u Škriljevcu i Vuglovcu-Gečkovcu fasade gradi Zidarsko fasaderski obrt Đuras iz Margečana. Radovi u Škriljevcu vrijedni su 144.600 kuna, a u Vuglovcu-Gečkovcu 141.400 kuna.

Ovogodišnji gradski Program modernizacije nerazvrstanih cesta je Grad Ivanec otvorio u zaseoku Hruškari u MO-u Stažnjevec, gdje se modernizira nekoliko dionica.

- Uz Stažnjevec, ceste ćemo asfaltirati u Mo-ima Gačice, Lukavec, Punikve, Ivanečka Željeznica, Kaniža, Osečka, Radovan, Stažnjevec i Škriljevec, a rješavat ćemo i kritične strme dionice u mjesnim odborima Radovan, Bedenec, I. Željeznica i Salinovec. Ovogodišnjem cestovnom „paketu“ treba pribrojiti i radove na asfaltiranju Kumičićeve ulice. Izvest će se radovi u vrijednosti od 4,2 milijuna kuna, a ukupno će se asfaltirati blizu 4 kilometra nerazvrstanih dionica – poručio je gradonačelnik M. Batinić te dodao da je posao ove godine povjeren PZC-u Varaždin.

Kao što je poznato, Grad ceste na svom području modernizira temeljem 5-godišnjeg programa. Pritom treba napomenuti da je asfaltiranje pojedinih predviđenih cesta i odvojaka prolongirano zato što su one u međuvremenu ušle u obuhvat Aglomeracije. A to znači da će se one asfaltirati nakon što se u njima izgradi kanalizacijski sustav jer ne bi bilo financijski odgovorno najprije ih asfaltirati pa nakon toga razbijati novi asfalt radi polaganja kanalizacijskih cijevi.

Označeno u
Galerija slika