2,98 milijuna eura za razvoj gospodarstva i projekata na području općine Ljubešćica

Varaždinske vijesti | 20.4.2021. u 12:13h | Objavljeno u Našim krajem

Ministrica regionalnog razvoja i fondova europske unije Nataša Tramišak posjetila je jučer općinu Ljubešćica. Prilikom posjeta ministricu je dočekao načelnik općine Ljubešćica Nenad Horvatić koji je ministrici prezentirao projekte koji su ostvareni u prethodnom razdoblju uz pomoć resornog ministarstva, ali i buduće projekte općine Ljubešćica koji se ne mogu realizirati bez pomoći MRRFEU, a posebno bez europskih fondova.

- Hrvatska ima 16 ministarstva i svako je važno, ali upravo MRRFEU najvažnije je ministarstvo za razvoj malih općina kao što je naša. Nema važnije investicije poput sportske dvorane, dječjeg vrtića, cesta, klizišta , vodovoda, javne rasvjete gdje ovo ministarstvo nije pomoglo. Meni je danas bilo lako razgovarati s ministricom jer ona ima veliko iskustvo u radu lokalne i regionalne samouprave, razumije sustav i prije svega zna potrebe ruralnih područja - istaknuo je načelnik općine Horvatić prilikom posjeta ministrice općini Ljubešćica.

Kako se moglo čuti do 31. ožujka ove godine na području općine Ljubešćica ukupno je ugovoreno 2,98 mln eura, odnosno 22, 68 milijuna kuna.  Po vrijednosti ugovorenih bespovratnih sredstava posebno se ističe „Razvoj infrastrukture poduzetničke zone Ljubešćica“ u vrijednosti 4,79 milijuna kuna te projekti poduzetnika s područja općine Ljubešćica koji su ostvarili potpore ministarstva. Ti su projekti ugovoreni u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

U okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali na području općine Ljubešćica ističe se projekt „Pjesmom i plesom protiv socijalne isključenosti (487,12 tisuća kuna). U mandatu Vlade premijera Plenkovića za projekte s područja Općine Ljubešćica iz državnog proračuna izdvojeno je ukupno 6,8 milijuna kuna kroz nacionalne programe, te 1,5 milijuna kuna kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, rečeno je na sastanku s ministricom.

- Veoma sam zadovoljna viđenim realiziranim projektima na području cijele općine Ljubešćica. Ovo je samo dokaz da smo dobro ulagali kroz razne projekte od kojih najveću korist imaju upravo žitelji općine Ljubešćica. Načelnik Horvatić danas me upoznao novim projektima za razvoj općine Ljubešćica koji će se realizirati u narednim godinama. Ministarstvo kojem sam na čelu, ali i ja osobno, dajemo punu podršku načelniku, tako i projektima općine Ljubešćica koji imaju za cilj što ravnomjerniji razvoj naše Hrvatske - rekla je ministrica Nataša Tramišak.