ZANIMLJIVOST Tajanstvena utvrda Gradišče - utočište templara, ivanovaca ili...

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
ZANIMLJIVOST Tajanstvena utvrda Gradišče - utočište templara, ivanovaca ili... Foto: Privatni album

Jedno od većih misterija ivanečkoga kraja je Gradišče, područje koje se nalazi na vrhu brda Cukovec iznad Margečana. Tu se, naime, nalaze ostaci tajanstvene građevine, nepoznatog porijekla i nepoznate namjene, koje je istraživao Boris Jagetić Daraboš, predsjednik TZ grada Ivanca i član udruge Ivanečki vitezovi.

Građevina s blagom?

- Ostaci temelja govore da je na tom mjestu nekada bila impozantna građevina dugačka oko 150 i široka 25 metara. Do danas nije sigurno pripada li kasnoantičkom, ranosrednjovjekovnom ili dobu razvijenog srednjeg vijeka. No, tu se živjelo i puno ranije, budući da su tijekom prve faze arheološkog istraživanja iz 2004. otkriveni ostaci keramike još iz brončanog doba - veli Jagetić Daraboš.

Gradisce-Vrazji_stolcek__P1040532__112_.JPG

Kako dodaje, tijekom istraživanja pronađeni su i ostaci kućnog lijepa, smjese gline i šiblja, koja se u pretpovijesti koristila za gradnju skloništa, a manje istraživanje dalo je informacije o načinu gradnje: prilikom gradnje obilato je korišteno vezivo, dok je u podnožju objekta pronađena i vapnara. No, ono što najviše pobuđuje pozornost nisu materijalni ostaci, već legende i usmene predaje, koje se prenose s koljena na koljeno, prema kojima je u podzemnim hodnicima skriveno - veliko blago.

- Prema pričanju mještana okolnih sela, koje se zadržalo do danas, u utvrdi su stolovali bijeli i crveni fratri. Vjerojatno se radi o templarima, koji su bili prethodnici Ivanovca na ovim prostorima. Zašto bijeli i crveni fratri? Heraldička obilježja i osnovna odora templara sadržavala je bijelu i crvenu boju - bijeli plašt s crvenim križem. No, moglo bi se ozbiljno razmišljati i o Ivanovcima jer su i oni kroz povijest također imali zastupljena ovakva slična heraldička obilježja po pitanju boja na odorama, iako se njihova prvobitna odora sastojala od crne duge tunike i plašta s bijelim malteškim križem - ukazuje predsjednik TZ grada Ivanca.

Gradisce-Vrazji_stolcek__P1040532__103_.JPG

„Vražji stolček“ za žene?

Dodatno maštu pobuđuje još nešto. Naime, nedaleko od lokaliteta prema jugozapadu nalazi se dosta velikih kompaktnih nepravilnih kamenih stijena, a pogled posebno zaokuplja velika gromada na kojoj se nalazi kamen oblikovan kao stolac u narodu zvani „Vražji stolček“.

- S toga mjesta se pruža prekrasan pogled prema cestovnim pravcima, crkvi sv. Duh u Prigorcu, Lepoglavi i Ravnoj gori. U podnožju vijuga rijeka Bednja. Mjesto je bilo idealno za osmatranje i nadziranje prolaza, a danas je prekrasan vidikovac. Ono što sam primijetio je puno crnogorice, koja doslovce raste iz kamena, a zanimljivi je prijelaz, gotovo nevidljivom linijom iz bjelogorične šume u crnogoricu. Zaista rijetko ili skoro nigdje u sjeverozapadnom djelu Hrvatske se može naići na takav spoj priobalja i kontinenta vezano na raznolikost biljnog i šumskog pokrova. Na neki način prisutan je mističan spoj ili sinergija krajobraza jednog mikro lokaliteta - veli Jagetić Daraboš.

Gradisce-Vrazji_stolcek_i_smreka__P1040532__82_.JPG

Iznad stolca raste smreka koja je, prema predaji, uvijek iste visine.

- U narodu postoji mišljenje da ovaj kameni “stolčik” ima nadnaravna ljekovita svojstva. Posebno se odnosi na žene koje ne mogu zatrudnjeti te da trebaju samo sjesti na taj kamen. Prilikom obilaska i pomnog promatranja, pokušao sam napraviti energetsku konekciju i vizualizirati neka davna vremena … Sve u svemu jedan lijepi doživljaj, a ikao je to bilo u siječnju, nisam navukao prehladu, premda sam jedno vrijeme sjedio na kamenu… No svakako su prisutne lijepe emocije od samog prirodnog okoliša i prekrasnog pogleda… I to je nešto što treba doživjeti! Ima nešto mistično i tajanstveno na ovom lokalitetu - naglašava.

Vražji stolček dio mističnog trokuta

- Primarni dio mog pohoda bila je usporedba navedene građevine, način gradnje, materijali, strateški lokalitet i povezanost. Posebni interes bila je usporedba s lokalitetom kapele Sv. Duh te moguća vizualna zračna povezanost s istim, ali i s obližnjim lokalitetima (crkvama i kapelicama u Lepoglavi i Ravnoj Gori). Zaista su se opravdale moje sumnje da se s “Vražjeg stolčeka” prekrasno vidi brdo s kapelom Sv. Duha i ostali navedeni lokaliteti. Zamišljajući pravce i njihovo spajanje dobivamo jedan mističan trokut. Osobno smatram i pretpostavljam u ovom slučaju da se u prošlosti mogla odvijati obostrana komunikacija putem vizualnih signala - danju Sunca, dima, a noću vatrom - veli Jagetić Daraboš.

Gradisce-Vrazji_stolcek-Pogled___P1040532__51_.JPG

Vitezovi ivanovci i templari

Ivanečka je povijest bogata i zanimljiva, a sam grad mnogo je stariji od vremena kada su ga, sredinom 12. stoljeća, naselili ivanovci - hospitalci, što je naziv za sve crkvene redove kojima su briga bili bolesnici, putnici i hodočasnici.

- Najstariji ivanovci potječu iz 9. st., a u doba križarskih ratova osnivali su se u Palestini, ali i diljem Europe. Među njima su najpoznatiji bili Vitezovi Sv. Groba, koji su uz hram (templ) imali hospicij (lat. konačište, gostinjac - osobito za redovnike) pa otuda i naziv templari. Hospitalci Sv. Ivana (Fratres hospitalis sancti Johannis Iherosolimitani) – naziv ivanovci (lat. Johannites) nastao je po prvom samostanu reda u Jeruzalemu kraj crkve Sv. Ivana Krstitelja, osnovani su 1113. godine. Padom Carigrada povukli su se na Rod, Cipar i naposljetku na Maltu, pa se nazivaju i Malteškim vitezovima - objašnjava Boris Jagetić Daraboš, dodajući da su danas ove povijesne činjenice su valorizirane u okviru Udruge Ivanečki vitezovi.

Gradisce-Vrazji_stolcek__P1040532__107_.JPG

Autor_upija_energiju_._Gradisce-Vrazji_stolcek__P1040532__88_.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.