Zabrinjavajući rezultati istraživanja: Pretilost djece sve veći problem

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Zabrinjavajući rezultati istraživanja: Pretilost djece sve veći problem Foto: Grad Lepoglava

Nastavljajući s kampanjom "Grad Lepoglava – Prijatelj djece", zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač sudjelovao je u Zaboku na savjetovanju "Holistički pristup zdravlju djeteta – prehrana, rekreacija i slobodno vrijeme" koje je okupilo više od stotinu eminentnih stručnjaka i sudionika iz cijele Hrvatske.

Savjetovanje su organizirali Društvo Naša djeca Zabok i Savez društava Naša djeca Hrvatske u sklopu projekta "Zdravo i fino", kako bi se ukazalo i upozorilo na problem debljine u djece te mobiliziralo stručnu i širu javnost kako bi se prioritetni javnozdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati.

pretilost_djece_1.jpg

- Na savjetovanju smo čuli puno informacija o čimbenicima rizika debljine u trudnoći i ranom djetinjstvu te o prevalenciji prekomjerne tjelesne mase i debljine djece u predškolskoj i školskoj dobi. Zabrinjavaju i opći rizici debljine po zdravlje, ali čuli smo i primjere dobre prakse kako bi zajedničkim snagama utjecali na promjene u usvajanju zdrave prehrane, zdravih stilova života i prevenciji debljine u djece. Vidim i naš grad, naše škole i vrtiće u jednoj takvoj aktivnosti poput projekta "Zdravo i fino", a sve u smjeru globalne kampanje zdravih gradova koju kanimo provoditi lokalno "Lepoglava – Zdravi grad" – spomenuo je Kovač.

Analiza 146.857 mjerenja visine i tjelesne mase djece u dobi od 2 do 8 godina ukazuje da se učestalost pretilosti značajnije povećava u dobi između 5. i 8. godine života. Reprezentativnost i količina prikupljenih podatka može biti temeljem za planiranje preventivnih aktivnosti, kako prema djeci najmlađih dobnih skupina tako i prema njihovim roditeljima i ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja.

pretilost_djece_2.jpg

Prema istraživanju "Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2015./2016. (CroCOSI)", 35% djece u dobi od 8 do 9 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, što je poražavajući podatak uzme li se u obzir da je 2003. godine bilo 21% djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom. Dječaci su danas značajnije deblji od djevojčica, njih 39% ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, dok u tu kategoriju spada 31% djevojčica. Također, najveći postotak dječaka s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom zabilježen je u jadranskoj regiji, njih 42%, dok je najviše djevojčica s debljinom u kontinentalnoj regiji, njih 35%.

CroCOSI istraživanje ukazuje na još neke značajke koje pomažu u objašnjavanju razloga zbog kojih su današnja djeca sve deblja. Svako treće dijete u školu odlazi autobusom ili ga voze roditelji vlastitim automobilom. Također, više od trećine djece ne sudjeluje u sportskim ili plesnim aktivnostima. Više od polovice djece, njih 56%, dva ili više sati radnim danom provede gledajući TV ili koristeći elektroničke uređaje.

- Svi ovih podaci navode na potrebu mobilizacije stručne i šire javnosti kako bi se prioritetni javno-zdravstveni problem – problem debljine djece, sustavno počeo rješavati. Odgojno-obrazovne ustanove, nevladine udruge i lokalna zajednica treba pružiti snažnu i konkretnu potporu programima prevencije pretilosti, kao i programima promocije pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti djece i mladih te davanju podrške roditeljima u razvijanju pravilnih prehrambenih navika u obitelji. Sredstva javnog priopćavanja imaju važnu zadaću prenijeti poruke struke roditeljima i djeci – zaključio je Kovač.

pretilost_djece_3.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.