Za Škapularevo 50 godina svećeništva fra Trpimira Leke

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Budući da se kod varaždinskih franjevaca u crkvi sv. Ivana Krstitelja svečano slavi Majka Božja Karmelska, odnosno Škapularevo, u ponedjeljak 16. srpnja na blagdan Gospe Karmelske biti će mise prema nedjeljnom rasporedu u 7, 8, 9, 11 i 18.30 sati s time da će u 11 sati fra Trpimir Leko proslaviti svoju zlatnu misu, odnosno 50 godina svećeništva.

Istog dana bit će i susret obučenih u škapular te molitva za obitelj kao priprava za ovogodišnji Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna.

Vanjska proslava Škapulareva bit će u nedjelju 22. srpnja kada će svečano euharistijsko slavlje u 18.30 sati predvoditi varaždinski biskup Josip Mrzljak. Taj dan mise će još biti prije podne u 7, 8, 9 i 11 sati. Vjernici će imati prilike i za sakrament svete ispovijedi od 6.45 do 12 te od 16 do 19 sati.

Uoči vanjske proslave Škapulareva bit će i trodnevna duhovna priprava koja će svakog dana započinjati u 17.45 molitvom krunice i litanijama Gospi Karmelskoj, a nastavit će se svetom misom u 18.30 sati.

Prvoga dana trodnevnice, u četvrtak 19. srpnja, svetu misu predvodi vlč. Ivan Žmegač, župnik Župe sv. Josipa s varaždinske Banfice, čiji zbor će, tijekom misnog slavlja, animirati pjevanje.

Drugi dan, u petak 20. srpnja, euharistijsko slavlje predvodi fra Mijo Šarčević, gvardijan kapucinskog samostana pri Župi sv. Vida u Varaždinu, a pjevanje animira zbor Župe sv. Vida.

Treći dan duhovne priprave uoči Škapulareva, u subotu 21. srpnja, misno slavlje predvodi preč. Stjepan Najman, župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, na čijem teritoriju se i nalazi samostan i crkva varaždinskih franjevaca. Pjevanje na toj misi animira župni zbor „Donum“.

Inače, pri franjevačkoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu bratovština Majke Božje Škapularske osnovana je 1673. godine. I premda je car Josip II. još 1786. dokinuo sve bratovštine, u Varaždinu je još uvijek živo štovanje Škapularske Gospe.

​Oblačenje škapulara u Varaždinu bit će moguće nakon svake svete mise na samu Gospu Karmelsku 16. srpnja, te na dan vanjske proslave 22. srpnja.

Za naglasiti je kako škapular nije amajlija: predmet čudotvorne zaštite, niti je jamac automatskog spasenja. Škapular je znak našeg nastojanja da nasljedujemo Isusa poput Marije savršene učenice Kristove. On je znak Marijine zaštite koji hrani našu nadu u susret s Gospodinom u životu vječnom.

Škapular se oblači jednom zauvijek i to u prisutnosti redovnika karmelićanina ili druge ovlaštene osobe. On je znak za autentične kršćane koji nastoje živjeti Evanđelje, koji primaju sakramente i na poseban način štuju Presvetu Djevicu moleći barem 3 Zdravo Marije dnevno.

Nositelji škapulara mogu, uz uobičajene uvjete, dobiti potpuni oprost za sebe ili ga namijeniti za svoje pokojne i to:
na dan primanja u “Škapularsku bratovštinu”,
16. srpnja - na svetkovinu Gospe Karmelske,
20. srpnja - na blagdan sv. Ilije proroka,
1. listopada - na blagdan sv. Male Terezije,
15. listopada - na svetkovinu sv. Terezije Avilske,
15. studenog - na blagdan Svih Svetih karmelskog Reda,
16. studenog - na Velikodušni dan karmelskog Reda,
14. prosinca - na svetkovinu sv. Ivana od Križa.

Uvjeti za stjecanje potpunog oprosta su sakramentalna sveta ispovijed, sveta pričest, molitva na nakanu svetog Oca (Oče naš, Zdravo Marijo ili neke druge odgovarajuće molitve) i obnova obećanja škapularskoj bratovštini.

Više o škapularu pročitajte ovdje.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.