Vrtićke mališane oduševile kokoši hrvatice, zagorski purani i svježe mlijeko Foto: Varaždinska županija

Vrtićke mališane oduševile kokoši hrvatice, zagorski purani i svježe mlijeko

I.D./Varaždinske vijesti | 28.9.2016. u 17:07h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Djeca Dječjeg vrtića "Zeko" iz Trnovca Bartolovečkog posjetila su u utorak 27. rujna OPG Požgajec i OPG Dombaj u Družbincu kako bi uživo vidjela autohtone domaće životinje.

Tako su na imanju obitelji Požgajec mogli vidjeti kokoši hrvatice, zagorske purane i ostale vrste peradi kao što su patke, prepelice, golubove, fazane i dr., dok su na farmi obitelji Dombaj, koja se bavi proizvodnjom mlijeka, vidjeli krave te kušali svježe mlijeko.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije dr. sc. Dragutin Vincek izrazio je zadovoljstvo jer ovakve aktivnosti doprinose edukaciji najmanjih.

- Ovakva događanja doprinose potpunijem odgoju i obrazovanju u svrhu zaštite okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti, podizanju svijesti o poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelje se na izgrađivanju pozitivnih stavova prema prirodi i okruženju u kojem se živi i to od najranije dobi – istaknuo je Vincek te dodao kako će Varaždinska županija i svi dječji vrtići koji to žele, mališanima omogućiti obilazak poljoprivrednih gospodarstava kao i njihovo direktno ili indirektno sudjelovanje u proizvodnji i/ili preradi tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda (npr. sadnja varaždinskog zelja i sl.).

Istaknuto je također da u Varaždinskoj županiji prevladavaju mala obiteljska gospodarstva, koja, kao i drugdje u Europi, mogu preživjeti te biti važan izvor rasta.

- Upravo zato na različite načine pomažemo razvoj poljoprivrede te sustavno radimo na zaštiti tradicionalnih proizvoda, u čemu smo uostalom i najdalje odmakli pa je danas zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda: Varaždinsko zelje, vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipič, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin - napominju iz Varaždinske županije.

Na tom tragu nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike, na njima prihvatljiv i pristupačan način, upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima Varaždinske županije. Taj se projekt realizira distribucijom edukativne prigodne brošure u vrtićima, koja osim prigodnih priča i predstavljanja zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sadrži i prigodne zagonetke, poslovice, izreke, igrice, fotografije te ilustracije.

Drugi dio projekta odnosi se na primjenu te provjeru viđenog i u praksi pa se s tom namjerom organiziraju prigodni posjeti OPG-ovima gdje najmlađi izravno mogu vidjeti autohtone životinje, isprobati tradicionalne proizvode te povremeno i sudjelovati u njihovom pripremi. Kako napominju iz Županije, upravo su takvi posjeti djece važni kako bi najmlađi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i u kasnije životu kao potrošači, davali prednost "domaćem".