Vitezovi templari u dvorcu Trakošćan

Napisao/la: VV/Večernji.hr -

Zagreb i dvorac Trakošćan protekli su vikend bili privremeno sjedište nasljednika moćnog i tajnovitog reda vitezova templara. Naime, na poziv Hrvatskog viteškog reda vitezova templara ondje su se okupila izaslanstva iz niza europskih zemalja te Sjedinjenih Američkih Država kako bi obilježili 10. obljetnicu obnove te srednjovjekovne tradicije u Hrvatskoj, koja je nekada i sama bila važno sjedište tog viteškog reda, piše Večernji.hr.

Iako su se oko vitezova templara, posebice nakon ukidanja tog reda 1312. godine, ispredale mnogobrojne legende, ovaj je red danas prilično transparentan. Otvoreni su prema javnosti jer im je cilj promicanje istine o templarskoj baštini, a uživaju i veliko povjerenje Crkve jer je Rim otvaranjem tajnih vatikanskih arhiva shvatio pravu istinu o njihovu djelovanju i zlo koje im je nanio papa Klement V. ukidanjem tog reda.

Naime, njihovo ukidanje tražio je francuski kralj Filip IV. Lijepi dok je papa boravio u Avignonu, gdje je bilo privremeno sjedište Svete Stolice, jer je templarima dugovao velik novac. Kako su uživali veliku popularnost u tadašnjoj Europi, kao hrabri vitezovi, intelektualci koji su povezivali Europu s razvijenim arapskim svijetom, vješti s novcima, riječima i oružjem, jedini način da prisili papu na takav potez bio je ocrniti ih. Tako ih je optužio za herezu, nakon čega su mučeni, a posljednji poglavar reda Jacques de Molay (čije je svetost gotovo neupitna) spaljen je na lomači.

Templarske posjede u Hrvatskoj potom su naslijedili ivanovci. A na globalnoj razini neke njihove tajne i simbole preuzeli su masoni.

No, templari okupljeni u globalnu asocijaciju OSMTHU ističu kako nemaju vezu s masonima te javno ističu odanost Katoličkoj crkvi. Uostalom, prisega novih članova odvija se s desnom rukom na Bibliji te obećanju da su se spremni žrtvovati za Krista i Crkvu. No, važno je naglasiti kako su templari ekumenski nastrojeni jer rade na povezivanju Katoličke s pravoslavnim te protestantskim crkvama. Iako nisu tajno društvo, mnogo toga vezano uz njih je nepoznanica, a neznanje rađa legende, kao što je to vješto iskorišteno u popularnom fikcijskom djelu „Da Vincijev kod“.

Jedna od tajni svakako je pristup novih članova, koji su u svojoj zajednici moraju odlikovati visokim moralnim načelima, odanosti kršćanstvu, ali i otvorenosti i tolerancijom. Nakon višegodišnjeg pripravničkog staža mogu pristupiti redu, a sam čin prisege u kapelici dvorca Trakošćan odvija se tako što veliki prior reda polaže svoj mač na ramena i glavu kandidata. Prethodno je svećenik blagoslovio plašteve koje zaogrću te križeve koje stavljaju oko vrata.

Nakon staža u viteškom redu i stečenih zasluga, članovi mogu biti promaknuti u časnike, a potom i u visoke časnike, kao poseban status koji ima iznimnu odgovornost, ali i čast. Vitezovi se okupljaju u priorate, a na razini države nalazi se visoki priorat, koji u Hrvatskoj vodi veliki prior Vinko Lisec.

Budući da se jako pazi na kontinuitet reda, još od srednjeg vijeka obrede prisega i utemeljenja novih priorata mogu obavljati samo oni koji imaju kontinuitet blagoslova. Tako su europski templari i inicirali prisege 2006. u dvorcu Trakošćan, nakon stoljeća zatišja. Danas je red na suvremenim templarima, dakle čuvati kršćanski duh Europe, promicati zajedništvo kršćanskih crkava te ponovno uspostaviti dijalog s arapskim svijetom.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.