Više od 30 ljudi učilo o bio-vrtlarenju

D.P./Varaždinske vijesti | 15.11.2016. u 20:03h | Objavljeno u Društvo

Uspješno je okončani ciklus radionica Škole vrtlarenja 2016 udruge „Biovrt – u skladu s prirodom“, poručili su iz udruge Biovrt iza koje je već pet uspješnih sezona edukativnih radionica udruge.

Na radionicama Škole vrtlarenja 2016 je prisustvovalo ukupno 31 različitih polaznika i polaznica iz Međimurja, Varaždinske, Koprivničke, Zagrebačke županije te Ravne gore.

Šest radionica od svibnja do listopada

Ovogodišnja Škola vrtlarenja sastojala se je od šest radionica od svibnja do listopada ove godine, a objedinila je teoretski i praktičan rad na slijedećim temama: Samoniklo jestivo i ljekovito bilje, tehnike sijanja i uzgoja po vrstama biljaka, razlike između biološkog i konvencionalnog vrtlarenja, korovi u vrtu, malčiranje, bolesti biljaka, štetnici i saveznici u vrtu, cvijeće u vrtu, berba i spremanje plodova, nastajanje i sakupljanje sjemenja, priprema vrta za zimu i kreiranje šumskog vrta i sadnja voćnjaka.

1.radionica300420163

Radionice su i ove sezone bile kreirane u skladu s aktualnim radovima na vrtu i stvarnim potrebama, tako da su redoviti polaznici Škole vrtlarenja prošli jedan cijeli ciklus vrtlarenja odnosno naučili sve potrebno kako bi mogli sami kreirati svoj biovrt i proširiti znanje o prirodi koja nas okružuje. Neovisno o predznanju, u Školi vrtlarenja sudjelovali su i početnici i iskusniji vrtlari.

Iduće radionice vrtlarenja početi će se održavati od proljeća iduće godine, a biti će pravodobno najavljene na internet stranici www.biovrt.com.

"Uživali u svakoj radionici te puno naučili"

Za iduću je godinu također u planu i ciklus proljetnih radionica o sjetvi, planiranju vrta i ostalim prigodnim temama u rano proljeće u zatvorenom.

Voditeljica Škole vrtlarenja: Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge "Biovrt – u skladu s prirodom”, predavačica i edukatorica o biovrtlarenju, zaljubljenica je u prirodu i dugogodišnja biovrtlarka. Biovrtlarenjem se bavi od 2006. godine.

1.radionica300420164

- Uživali smo u svakoj radionici te puno naučili o uzgoju biljaka i stvaranju prirodnog i skladnog okruženja za njihov rast, o štetnicima, ali i prirodnim saveznicima u vrtu. Osobito nas je oduševilo kada smo otkrili da mnoge samonikle biljke u vrtu nisu „korov", već zdrava i ukusna hrana, pa smo u njima uživali i u danima kada u našem malom vrtu nije bilo plodova koje smo sami uzgojili. Sudjelovanjem u praktičnim radionicama, koje su bile usklađene s radovima u vrtu, mogli smo na licu mjesta pratiti rezultate prethodnih radionica i promatrati kako se vrt mijenja tijekom godine. Zahvaljujući tome sve naučeno mogli smo lakše primijeniti u vlastitom vrtu. Hvala Silvija - kazali su polaznici radionice Ivana i Mladen iz Zagreba.