Vikinzi - srednjovjekovni moreplovci "opkoliti" će Stari grad, najavljena je 24. izložba cvijeća

J.Š./Varaždinske vijesti | 12.9.2019. u 14:34h | Objavljeno u Društvo

S temom "barok, glazba i cvijeće" u dvorištu i na zelenim površinama Staroga grada, od 19. do 22. rujna, održat će se 24. međunarodna izložba cvijeća. Otvorenje izložbe bit će 19. rujna u 18 sati.

S obzirom da je na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima zemlja partner Švedska, floristi i vrtlari postavit će izložbu kao zajedničku kompoziciju koja će naglasak  imati na  specifičnostima i prepoznatljivostima švedske kulture i tradicije.

U okviru izložbe organizirat će se i 13. međunarodno natjecanje učenika vrtlarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Nizozemske i Slovačke u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija, na temu "Vikinzi - srednjovjekovni moreplovci", a radovi će kasnije biti izloženi na prostoru oko Staroga grada.

- Floristi i vrtlari kroz svoje instalacije, aranžmane i kompozicije prikazat će specifičnosti i prepoznatljivosti švedske kulture i tradicije. Uz njih vidjet ćemo i radove florista iz Nizozemske, Mađarske, Slovenije. Događanju će se pridružiti i Udruženje obrtnika iz Siska i Zagreba. Veliki doprinos izložbi daje tvrtka Parkovi kako u sponzorskom tako u organizacijsko-izložbenom dijelu. Na izložbi sudjeluju uz floriste, vrtlari iz Varaždinske i Međimurske županije te tvrtke, dobavljači i proizvođači opreme za aranžiranje cvijeća te hortikulturnog bilja - najavili su organizatori na konferenciji za medije u četvrtak, 12. rujna.

Uz ovu izložbu održat će se i promocija Svjetskog dana baka i djedova u dvorištu zgrade Županije.

- Kao i dosadašnjih godina obilježavanje Dana baka i djedova bio je jedan popratni sadržaj same izložbe cvijeća. Ove godine s obzirom da je Županija jedan od pokrovitelja dogovoreno je da se obilježavanje Dana baka i djedova održi u dvorištu same županijske zgrade i tamo će biti izloženi radovi cvjetnih haljina s naglaskom na zemlju partnera -ističu organizatori, dodajući da ove godine neće biti prodajnog dijela, a ulaznice su dobrovoljni prilozi.

Organizator natjecanja je Srednja škola Arboretum Opeka. Projekt Međunarodne izložbe cvijeća održava se u kontinuitetu i sve više promovira zajedništvo – sinergiju između Udruge vrtlara Varaždinske županije i lokalne samouprave (Grada Varaždina, Varaždinske županije, Turistička zajednica Grada  i Županije) i njihovih institucija i tvrtki ( GMV, Srednja glazbena škola, ,,Parkovi d.d.”, Koncertni ured,) te već afirmiranih i nadaleko poznatih projekata (VBV) i strukovnih asocijacija (Udruga cvjećara ludbreške regije, Udruga ETHER, Zemlja sreće).

Poseban gost bit će poznata švedska floristica Sara Lisa Ludvigson te učenici i profesori najpoznatije florističke škole, Florista Mikael Sorensson – voditelj FlorCert-a i nizozemski florista Erik Panenborg.

Označeno u