VII. OŠ Varaždin: "Škola za sva vremena" osnovana davne 1926. godine Foto: VII. osnovna škola Varaždin

VII. OŠ Varaždin: "Škola za sva vremena" osnovana davne 1926. godine

V.M./Varaždinske vijesti | 8.12.2016. u 18:27h | Objavljeno u Društvo

"Škola za sva vremena" bio je moto obilježavanja 90. obljetnice osnivanja osnovne odnosno pučke škole u Kučanima i Zbelavi. Centralna svečanost obilježavanja održana je u ponedjeljak 5. prosinca u VII. osnovnoj školi Varaždin, točno na dan koji je zabilježen u najstarijoj spomenici škole kao datum njezinoga osnivanja.

Svečanost je započela polaganjem vremenske kapsule u dvorište škole koja se, prema viđenju i planu učenika osmih razreda i njihovih razrednika, nositelja ovog dijela programa, ima otvoriti točno za deset godina u prisustvu istih osoba koje su je i položile.

Nastavilo se razgledavanjem izložbe starih dokumenata i fotografija koje su uz pomoć učenika i mještana prikupljene u velikom broju te zalaganjem učenika i učiteljica četvrtih razreda pripremljene za izložbu. Mogla se vidjeti i učionica nekad i sad, starinska pločica-bilježnica nasuprot računalu i projektoru. Po hodnicima su bili izloženi učenički radovi i plakati, a izašao je i novi broj školskoga lista „Pinklec“.

Najljepši dio svečanosti svakako je bila priredba koju su priredili učenici svih uzrasta. U razigranom tonu učenici su čestitali rođendan svojoj školi pjesmom, plesom, recitacijama i sviranjem. Tribine su bile pune,a brojni posjetitelji sa zanimanjem pratili priredbu.

Među uzvanicima su srca zasigurno najviše zaigrala generaciji učenika koji su školske godine 1965./1966. završili osnovnu školu u Kučanu te su se nakon punih pola stoljeća ponovo okupili. S njima su ponovo bili i razrednici Zorica Peričić, Marija Sinčić te Branko Špaček. Umirovljenici i bivši djelatnici škole osjetili su živost i veselje škole, baš kao nekad te radost ponovnoga susreta.

- Pučka škola u Zbelavi je osnovana nastojanjem matične škole u Biškupcu te samih mještana Kučana i Zbelave, davne 1926. godine, jer su djeca iz tih naselja, prije navedenoga datuma, polazila pučku školu u Biškupcu. Škola je poslije drugog svjetskog rata preseljena u tadašnji zadružni dom u Donjem Kučanu, u kojem se nalazi i danas. U prvu generaciju upisano je 106 đaka, a tijekom razvoja škole brojka se penje do skoro pet stotina učenika, dok je danas polazi 251 učenik – rekao je Jurica Hunjadi, profesor povijesti i geografije na VII. osnovnoj školi Varaždin te dodao da je škola nekoliko puta mijenjala ime, a od 1998. godine službeno postaje VII. osnovna škola Varaždin.

Ravnateljica Ruža Levatić je istaknula nekoliko zanimljivosti iz ljetopisa, primjerice da je terenska nastava u šumu Meriče bila dio nastavnoga programa 1926./1927. godine, baš kao što je dio školskoga kurikuluma i u školskoj godini 2016./2017.

Škola je prvi put ozbiljnije nadograđena 1984. godine učionicama, a 2001. godine je dobila blagovaonicu. Sljedeća velika nadogradnja odvijala se od 2006. do 2009. godine kada je ulaganjem Grada Varaždina i nadogradnjom još pet učionica i velike lijepe školsko-sportske dvorane škola pripremljena za rad u jednoj smjeni koji je započeo 2007./2008. školske godine.

Danas je to škola s bogatim školskim kurikulumom koji se u suradnji 251 učenika i 43 djelatnika uspješno ostvaruje što je pokazano i na obilježavanju 90. obljetnice osnivanja VII. osnovne škole Varaždin odnosno škole u Zbelavi i Kučanima.

VII_OŠ_Vraaždin_proslava_90_godina_1.JPG

VII_OŠ_Vraaždin_proslava_90_godina_2.JPG

VII_OŠ_Vraaždin_proslava_90_godina_3.JPG

VII_OŠ_Vraaždin_proslava_90_godina_4.JPG

VII_OŠ_Vraaždin_proslava_90_godina_5.JPG

VII_OŠ_Vraaždin_proslava_90_godina_6.JPG